Koordinoitu vertaistuki luo turvaa vertaistukijalle ja tuenhakijalle

Ihmisen käsi, johon kissa painaa tassunsa.

Vertaistuki perustuu kahden tai useamman yksilön jaettuun kokemukseen. Vertaistukea ja vertaisuutta voi toteutua arkisissakin tilanteissa, mutta mikä hyöty on koordinoidusta vertaistuesta, jota tarjoaa koulutettu vertaistukija?

Vertaistuki tarjoaa mahdollisuuden kääntää vaikea kokemus joksikin hyväksi

Vertaistuki on yksinkertaisimmillaan keskustelua: kuuntelua ja kerrontaa, jossa tukea kaipaava on pääosassa. Keskustelu etenee tuenhakijan ehdoilla, jolloin vertaistukija toimii kuulevana korvana ja olkapäänä, johon nojata. Asetelmasta huolimatta vertaistuki antaa paljon myös sen tarjoajalle. Se tarjoaa mahdollisuuden jäsennellä omaa kokemusta, vahvistaa itsetuntoa ja antaa mielihyvää, kun voi olla apuna jollekin toiselle. Monesti kuulee myös vertaistukijoiden kuvailevan, kuinka he ovat halunneet kääntää vaikean kokemuksensa joksikin hyväksi. Tällöin oma (tai läheisen) sairastuminen voi toimia lähtökohtana jollekin hyvälle, vaikka kokemus itsessään olisikin ollut rankka tai jopa traumaattinen.

Jotta vertaistukija voi käyttää omaa kokemustaan työkaluna muiden tukemisessa, on hänen itse käsiteltävä tilanteensa ensin ja päästä niin sanotusti sinuiksi tapahtuneen kanssa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö vertaistukija saisi esimerkiksi keskustelun aikana liikuttua – koskettaahan tuenhakijan kertoma usein myös hänen kokemustaan. Tarkoituksena kuitenkin on, että vertaistukija pystyy nimenomaan tukemaan toista eikä ”romahda” kesken kaiken.

Valmennus antaa eväitä vertaistukijalle

Oikea aika ryhtyä vertaistukijaksi vaihtelee ihmisten välillä. Kun yksilö on valmis toimimaan toisten tukena, on hyvä hetki hakeutua vertaistukijavalmennukseen. Kaikki Toivo-sovelluksessa toimivat vertaistukijat ovat saaneet koulutuksen tehtäväänsä: tällä halutaan varmistaa, että vertaistuki on sekä sen antajalle että saajalle turvallista ja voimavaroja tukevaa. Toivon vertaistukijat ovat käyneet valmennuksen joko oman taustajärjestönsä tai paikallisen OLKA-toiminnan kautta.

OLKAn vertaistukijavalmennus on kehitetty useiden eri järjestöjen kanssa yhteistyönä. Valmennuksen aikana vertaistukija jäsentelee edelleen omaa kokemustaan ja oppii valjastamaan sen työkaluksi. Oman kokemuksen käsittelemisen lisäksi valmennuksessa opetellaan tunnistamaan omia voimavaroja, jotka auttavat jaksamaan vapaaehtoisena. Valmennuksessa käydään läpi arvostavan kohtaamisen periaatteita ja pohditaan ryhmissä erilaisia vertaistukitilanteita, joita toiminnassa voi tulla vastaan. Valmennus onkin turvallinen paikka harjoitella ja varautua vaikeisiinkin tilanteisiin.

Taustajärjestöt ja sovelluksen ylläpito pitävät huolta vapaaehtoisista

Toivon vertaistukijat saavat tukea vapaaehtoisena toimimiseen omasta taustajärjestöstään ja sovelluksen ylläpidosta. Monissa järjestöissä vapaaehtoisille järjestetään säännöllisesti tai tarpeen mukaan esimerkiksi työnohjauksia tai yhteisiä Teams-tapaamisia, joissa pääsee juttelemaan toisten vapaaehtoisten ja järjestön työntekijän kanssa. Myös me Toivon ylläpidosta kutsumme vertaistukijat vapaaehtoisiin Teams-tapaamisiin, joita järjestetään kahden kuukauden välein. Lisäksi vertaistukijat voivat aina tarpeen tullen ottaa yhteyttä meihin: autamme vertaistukijoita esimerkiksi silloin, kun he kaipaavat apua sovelluksen käytössä tai pohtivat, kuinka voisivat vastata tuenhakijan yhteydenottoon. Järjestöyhteistyöllä ja koordinoidulla toiminnalla haluamme varmistaa, että Toivon vertaistukijoilla on hyvä, luottavainen ja turvallinen olo toimia alustalla ja että tuenhakijat saavat parasta mahdollista vertaistukea.

Näin syyskauden alkuvaiheessa näyttää siltä, että Toivo-sovelluksen kasvu jatkuu edelleen: uusia järjestöjä ja vertaistukijoita on tulossa mukaan jatkossakin. Viemme myös ahkerasti eteenpäin sanomaa Toivosta, jotta tukea kaipaavat löytävät palvelun ääreen eivätkä jää asiansa kanssa yksin. Odotamme innolla, millainen loppuvuosi Toivon näkökulmasta tuleekaan!

Haluatko lukea lisää vertaistuesta ja sen hyödyistä? Tutustu Vertaistaloon! Vertaistalo.fi on sivusto, jolla on tietoa vertaistuesta ja vertaistukea tarjoavista järjestöistä. Sivusto on osa Terveyskylä.fi-kokonaisuutta.

Kirjoittanut: Elina Heino, vertaistukipalveluiden suunnittelija, Toivo-sovelluksen ylläpito, [email protected]

Skip to content