Toivo-sovellus ja omaan elämäntilanteeseen räätälöitävä vapaaehtoistoiminta vetävät puoleensa

Palava tähtisadetikku ihmisen kädessä.

Kuluneen vuoden aikana Toivo-sovellukseen on liittynyt mukaan huikea määrä uusia järjestöjä ja vertaistukijoita.

Toivo-sovellus on ollut alusta saakka kiinnostava vapaaehtoistoiminnan muoto, sillä uusia järjestöjä ja vapaaehtoisia on liittynyt mukaan toimintaan aktiivisesti. Kuluneena vuonna pystyimme kuitenkin vastaamaan selvästi kasvaneeseen tarpeeseen paremmin, sillä uusia järjestöjä tuli mukaan sovellukseen 15 kappaletta. Näiden järjestöjen kautta Toivossa aloitti huikeat 121 uutta vertaistukijaa! Sydämellinen kiitos kaikille vertaistukijoille ja järjestöille, jotka mukanaolollanne mahdollistatte Toivon!

Halua tukea muita ja toimia vapaaehtoisena siis selkeästi on. Yksi Toivo-sovelluksen vetovoimaisista tekijöistä lienee se, että se on helppo ottaa lisäksi omaan arkeen: tukikeskusteluja käydään alustalla, jonka perusidea on monelle tuttu esimerkiksi Whatsappin tai Facebook Messengerin kaltaisten pikaviestipalvelimien kautta. Keskusteluhistoria kertyy samaan ketjuun, jolloin viestittelyä saman ihmisen kanssa voi tarpeen tullen jatkaa sopivalla hetkellä. Lisäksi vertaistukijana toimitaan oman puhelimen kautta, joka kulkee mukana lähestulkoon kaikkialle. Vertaistukijoiden näkökulmasta sovellus tarjoaakin joustavan vapaaehtoistoiminnan muodon, johon on helppo sitoutua juuri oman elämän raamien puitteissa.

Tukikeskusteluja voi käydä myös muilla kielillä

Vuosi 2023 toi Toivolle muutakin uutta uusien järjestöjen ja vertaistukijoiden lisäksi. Sovelluksen etusivulta (tai omista asetuksista) voi halutessaan vaihtaa kielen suomeksi tai ruotsiksi, jolloin palvelussa voi navigoida haluamallaan kielellä. Ruotsin kielen lisäksi kyselyitä ovat herättäneet muutkin kieliversiot, kuten englanti, ja alkuvuodesta 2024 arvioimmekin tämän toiveen toteuttamisen mahdollisuutta. Palvelua käyttäessä kannattaa huomata, että kielen vaihtaminen kääntää sovelluksen rungon kieliversion: esimerkiksi järjestöjen ja vertaistukijoiden esittelyt ovat aina sillä kielellä, jolla ne on kirjoitettu. Moni vertaistukija kuitenkin tarjoaa tukea suomen lisäksi esimerkiksi englanniksi, joten jos sovelluksessa osaa navigoida suomeksi, voi keskustelua käydä toisella kielellä.

Vertaistukijan omasta profiilista löytyykin paras tieto sille, mihin hän tarjoaa tukea ja millaisissa puitteissa. Etenkin loma-aikana onkin hyvä huomioida, lukeeko vertaistukijan tiedoissa mainintaa mahdollisesta poissaolosta. Vertaistukijoita on ohjeistettu ilmoittamaan omassa profiilissaan mahdollisen poissaolon ajankohta, jotta tukea kaipaava tietää, milloin viestiä suurin piirtein sopii odottaa. Asia on ajankohtainen jälleen tulevana joulunaikana, jolloin moni hengähtää työn lisäksi myös vapaaehtoistoiminnasta.

Vaikka joulu ja uusi vuosi tarkoittavat monelle hengähdystaukoa, on tuen tarve juhlapyhinä toisille tavallista suurempi. Siksi onkin hyvä tietää, mistä tukea voi saada. SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on tehnyt sivuilleen kattavan listauksen eri järjestöjen tarjoamista palveluista, jotka ovat käytettävissä myös joulun aikaan. Listauksesta löydät myös Toivo-sovelluksen. Tutustu palveluihin SOSTEn sivuilla!

Kirjoittanut: Elina Heino, vertaistukipalveluiden suunnittelija, Toivo-sovelluksen ylläpito, [email protected]

Skip to content