Vertaisena verkossa – Mikon tarina

Mikko aurinkolasit päässään, metsäisellä lenkkipolulla. Takana aukeaa näkymä aurinkoisesta metsästä.

Idea lähteä vertaistukijaksi on jo ollut mielessä kauan. Kumminkin vasta noin 1,5 vuotta sitten tein asiasta totta ja kouluttauduin vertaistukijaksi. Olen saanut kaksi eri koulutusta: Aivovammaliiton vertaistukikoulutuksen sekä Toivo-vertaistukisovelluksen koulutuksen.

Kuten mainitsin, vertaistuki on minulla aina ollut verissä ja olenkin tarjonnut vertaistukea muutamalle ihmiselle aikaisemmin, kun en ollut vielä koulutettu. Itse en ole niinkään hakenut vertaistukea, muuten kuin testimielessä täytyi Toivo-sovellus testata. Toki olen keskustellut asioista ”pintaa hipoen”, mutta varsinaiset avautumiset ovat jääneet tekemättä.

Innostukseni Toivo-sovellukseen lähti lähinnä siitä, kuinka kyseessä on uusi asia ja erilainen alusta, jossa minun ei tarvitse olla juuri tiettynä aikana paikalla, vaan voin valita täysin, kuinka paljon käytän aikaani päivystämiseen. Lisäksi Toivo-sovelluksen laajat aihealueet ovat kiinnostavia ja voin tarjota tukea moneen eri asiaan.

Ensimmäiset yhteydenotot saivat vähän mietteliääksi: miten auttaa ihmistä, kun ei auttanut mikään keino, mitkä esimerkiksi minut on aikanaan pelastanut. Kaikki me olemme erilaisia, tässä taas todistus siitä. Haasteeksi se on aika kova, mutta itsepintaisesti yritetään jaksaa, vaikka ahdistunut vastapuoli onkin kurjaa luettavaa.

Hyvistä kokemuksista en juuri pysty vielä sanomaan. Mikä tuntuisi mielekkäältä? Tietysti yhteydenotot ihmisiltä, keitä voin todella auttaa.

Kaiken kaikkiaan parasta vertaistukijana toimimisessa on se auttaminen, jota voin tarjota omasta kokemuksesta. Vaikka tuskin ikinä kohtaan vertaistuettavaa kasvotusten, niin kirjoitettunakin sana ”kiitos” riittää ja kantaa pitkälle.

Toivo-sovelluksen osalta parasta on juuri kätevyys ja se, että voin käyttää sovellusta milloin vain ajasta tai päivästä riippumatta. Mikään kumminkaan ei ole täydellistä, joten Toivossakin on sitä ”toivomisen varaa”. Pienet toiminnallisuuteen vaikuttavat tekijät kuntoon, niin taas ollaan askeleen lähempänä täydellisyyttä.

Jos mietit, kuinka voisit auttaa esim. ongelmissa kärsiviä ihmisiä, niin sinun kannattaa ehdottomasti ottaa selvää vertaistukitoiminnasta. Toivo-sovellus on minun mielestäni paras kanava antaa vertaistukea, joten jos sinulla on elämänkokemusta miltä vain osa-alueelta, niin lähde rohkeasti mukaan toimintaan! 😊

— Mikko, Aivovammaliiton vertaistukija

Skip to content