Halu auttaa innostaa myös kokeilemaan uutta

Kaksi ihmistä kipuaa lumisen vuoren huipulle kävellen.

Toivo-vertaistukisovellus on nyt ollut käytössä reilun vuoden, ja etenkin vuosi 2022 on ollut voimakasta kasvun aikaa. Sovelluksessa mukana olevien järjestöjen määrä on lähestulkoon tuplaantunut, ja uusia vertaistukijoitakin on tullut mukaan kymmenittäin. Mukana olevien vapaaehtoisten suuri joukko ja erilaiset taustat mahdollistavat sen, että Toivosta voi löytää vertaistukea todella monilla eri taustoilla. Kaikkia toimijoita yhdistää kuitenkin yksi asia: vahva halu auttaa.

Vahva auttamisen halu näkyy siinä, kuinka innokkaasti eri toimijat ja vapaaehtoiset ovat lähteneet mukaan Toivo-sovellukseen. Sovelluksen tarjoama alusta vertaistuelle nähdään yhtenä arvokkaana väylänä, jonka kautta tukea tarvitsevia voi tavoittaa. Alusta on otettu ennakkoluulottomasti käyttöön eri järjestöissä ja moni on kertonut, että se istuu heidän toimintaansa kuin nakutettu. Olemme iloisia, että olemme onnistuneet luomaan todelliseen tarpeeseen vastaavan toimintamuodon, jota nyt yhteisesti ylläpidetään ja kehitetään!

Vertaistukijoiden kanssa keskustellessa tulee monesti ihailtua sitä, kuinka ihmiset haluavat kääntää kokemansa vaikeudet joksikin hyväksi. Taustalla on usein ajatus siitä, että ikävän asian voi ikään kuin valjastaa itselleen vahvuudeksi ja ammentaa siitä yhteistä hyvää. Toisaalta on myös voimaannuttavaa ja korjaavaa päästä kokemuksensa kanssa niin sinuiksi, että sitä voi käyttää jollakin tavalla hyödyksi.

Moni kertoo lähteneensä mukaan vapaaehtoistoimintaan siksi, että ei itse aikanaan saanut kaipaamaansa tukea ja toivoo nyt, että muut säästyisivät samalta. Toisilla motivaationa taas voi olla se, että on aikanaan itse saanut niin hyvää tukea, että haluaa olla mukana kantamassa oman kortensa kekoon. Monille vapaaehtoistoiminnassa mukana olevalle – joko työntekijälle tai itse vapaaehtoiselle – voivatkin olla tuttuja seuraavat lauseet:

  • Haluaisin, että voisin olla hyödyksi jollekin toiselle saman kokeneelle.
  • Haluaisin, että kokemuksellani olisi jokin suurempi merkitys.
  • Toimin vapaaehtoisena, jotta kenenkään muun ei tarvitsisi kokea samaa, minkä itse koin.
  • Lähdin mukaan toimintaan, jotta kukaan ei jäisi yksin.

Tulevana joulun ja vuodenvaihteen aikana Toivo-vertaistukisovellus on käytössä tuttuun tapaan. Moni sovellusvertaistukija on ilmoittanut olevansa tavoitettavissa myös juhlapyhien aikaan. Mikäli vertaistukija pitää hengähdystauon eikä ole tavoitettavissa, on siitä maininta hänen esittelytekstissään. Sovelluksen ylläpito on joululomalla 22.12.-2.1.2023 välisen ajan ja palaa yhteydenottoihin jälleen tammikuun alussa.

Mikäli haluaisit itse lähteä vertaistukijaksi, tutustuthan myös OLKA-toiminnan järjestämiin vertaistukijavalmennuksiin! Valtakunnallinen verkostomme järjestää tulevalla kevätkaudella useita valmennuksia sekä verkossa että kasvokkain eri puolilla Suomea. Lisätietoa löydät OLKA-toiminnan kotisivuilta.

SOSTEn koostamalta sivulta löydät lisätietoja muiden järjestöjen tarjoamista palveluista joulun aikana.

Kirjoittanut: Elina Heino, vertaistukikoordinaattori, Toivon ylläpito, OLKA-toiminta / HyTe ry

Skip to content