Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Opiskelijoita ja oppilaitosyhteistyötä OLKA Kokkolassa

OLKA Kokkolan työntekijät Marja Lager (vasemmalla) ja Marianna Ylilehto Centria Ammattikorkeakoulun Järjestöpisteellä
OLKA-työntekijät Marja Lager (vasemmalla) ja Marianna Ylilehto Centria Ammattikorkeakoulun Järjestöpisteellä

OLKA Kokkola kehittää oppilaitosyhteistyötään ja on syksyn aikana saanut mukaan opiskelijoita harjoittelijaksi sekä osallistujaksi Ilona-valmennukseen.

Pidimme lokakuussa Ilona-valmennuksen sairaalavapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille. Yksi valmennuksen käyneistä on opiskelija Julia Artinsalo, joka suoritti sosionomiopintoihin kuuluvan harjoittelunsa Kokkolan OLKAn taustayhdistyksessä Kosti ry:ssä. OLKA-toimintaan Julia siis tutustui juuri valmennuksen kautta. Mikä sai lähtemään mukaan valmennukseen ja millainen kokemus se oli?

– Kutsu kävi, niin menin! Kuulin Ilona-valmennuksesta harjoittelussa ja kiinnostuin, koska jossain muodossa haluan tehdä vapaaehtoistyötä. Valmennus oli ilmainen ja lyhyt, niin ajattelin, että miksipä ei. Valmennus oli sopivan pituinen ja antoi tosi paljon. Aiheita käsiteltiin sujuvasti ja konkreettisesti sellaisia tilanteita, joita voi tulla vastaan, eli aiheiden käsittely ei ollut ympäripyöreää, Julia kertoo.

Juliaa kiinnostaa myös OLKA-verkostolta saatavat ideat opinnäytetyön aiheeksi.

Toinen sosionomiopiskelija Sara Rantala on juuri aloittanut harjoittelunsa Kosti ry:ssä ja tekee sen osittain OLKAssa. Minkälaiset ennakkotiedot ja odotukset hänellä oli OLKA-toiminnasta?

– En tiennyt aiemmin mitään OLKAsta. Olkatoiminta.fi -nettisivut ovat selkeät ja nykyaikaiset, sieltä sai hyvin tietoa. Sain käsityksen, että se on vapaaehtoistoimintaa sairaalassa; opastetaan asiakkaita ja ollaan juttukaverina. Jos asiakkaalla on murheita, voi puhua työntekijöille ja vapaaehtoisille, joilla on aikaa jutella. Kuulin harjoittelumahdollisuudesta OLKAssa toiselta opiskelijalta, joka oli täällä viime keväänä. Haluan tehdä ja oppia harjoittelun aikana ainakin asiakkaiden kohtaamista, toiminnan suunnittelua ja tutustua järjestötoimintaan kokonaisuudessaan, Sara toteaa.

Iloitsemme harjoittelijoista ja parhaillaan virittelemme myös muunlaista oppilaitosyhteistyötä. Opiskelijat voisivat tulla esimerkiksi pitämään terveydenhoitoon liittyvää teemapäivää pisteelle. Olimme lokakuussa Centria ammattikorkeakoulun Järjestöpisteellä esittelemässä OLKAa ja Toivo-vertaistukisovellusta. Päivän aikana saimme jakaa OLKA-tietoutta ja Toivo-kännykänpuhdistusliinoja noin 50 opiskelijalle.

Uusi OLKA-työntekijä Marja Lager aloitti työt syyskuussa. Marja on koulutukseltaan Sosionomi (AMK) ja hänellä on pitkä kokemus vapaaehtoisten ohjaamisesta aikaisemmista työpaikoistaan.

OLKA KOKKOLA

  • OLKA-piste sijaitsee Keski-Pohjanmaan keskussairaalan pääaulassa (Mariankatu 16–20)
  • Toiminta alkoi tammikuussa 2020
  • OLKA Kokkolaa voi seurata Facebookissa nimellä OLKA Kokkola ja Instagramissa @olkakokkola
  • Toimintaa toteutetaan Kosti ry:n (kostiry.fi) ja Keski-Pohjanmaan keskussairaalan (soite.fi) yhteistyönä. Toimintaa rahoittaa STEA.

Kirjoittajat: Marianna Ylilehto ja Marja Lager, OLKA Kokkolan työntekijät, Kosti ry

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content