"Vapaaehtoistoiminnassa parasta on tunne, että minusta on ollut apua. Erityisen mukavalta tuntuu, kun potilas tai läheinen kertoo saaneensa — lyhyestäkin keskustelustamme — uutta tietoa ja ajateltavaa tai voimaa jatkaa eteenpäin."
Vertaistukija
"Voi kiitos, en tiennyt, että sairaalassa on näin lämmin vastaanotto. Pelastit päiväni!"
Potilas, joka sai saattamisapua
Näin sinusta tulee OLKAlainen

- Ota yhteyttä oman alueesi OLKA-tomintaan ja tarkista, miten voit hakea mukaan vapaaehtoistoimintaan.
Ilona-valmennus sairaalavapaaehtoisille – Kaikki OLKAn vapaaehtoiset saavat valmennuksen sairaalavapaaehtoistoimintaan. Valmennuksessa tutustutaan sairaalaan ja koordinoivaan järjestöön ja tutustutaan OLKA-toimintaan, käydään läpi sairaalahygieniaohjeet vapaaehtoisille, pohditaan vapaaehtoisen oikeuksia ja velvollisuuksia sairaalassa sekä harjoitellaan kohtaamista.
Toivo-valmennus vertaistukijoille – Vertaistukijalla tulee olla käytynä jonkin tahon järjestämä vertaistukijavalmennus. Myös OLKA järjestää vertaistukijavalmennusta.
Haastattelu ja sopimus – Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori haastattelee vapaaehtoiset. Tehtäviin valitaan niihin sopivat vapaaehtoiset. Haastattelun yhteydessä voidaan allekirjoittaa vapaaehtoistoiminnan sopimus, joka sisältää muun muassa sitoumuksen vaitioloon.
Rikosrekisteriote – Lasten parissa toimivilta vapaaehtoisilta tarkistetaan rikosrekisteriote. OLKA hakee otetta vapaaehtoisen kirjallisella suostumuksella. Rikosrekisteriote on vapaaehtoiselle maksuton.
Perehdytys tehtävään – Vapaaehtoinen saa tehtäväkohtaisen perehdytyksen. Kokenut vapaaehtoinen toimii alussa uuden vapaaehtoisen mentorina.
Toiminta – Vapaaehtoinen osallistuu toimintaan ja sopii vapaaehtoisvuorot etukäteen koordinaattorin kanssa.
Tuki, virkistys ja lisävalmennus – Vapaaehtoisilla on mahdollisuus osallistua työnohjaukseen, virkistykseen ja lisävalmennuksiin.
Tauolle jääminen, lopettaminen tai tehtävän vaihtaminen – Vapaaehtoisella on oikeus jäädä tauolle tai lopettaa vapaaehtoistoiminta. Vapaaehtoinen voi myös vaihtaa tehtävää. Asiasta sovitaan koordinaattorin kanssa.
On tärkeää, että sairaalavapaaehtoisena toimivan oma elämäntilanne on tasapainossa. Edellytämme vapaaehtoisilta vähintään 18 vuoden ikää.
Vapaaehtoistehtävissä on tarpeen, että vapaaehtoinen pystyy keskustelemaan sujuvasti suomeksi.
Vapaaehtoisilla tulee olla tuhkarokko- ja vesirokkorokotukset otettuna tai taudit sairastettuna. Lisäksi sairaalassa toimivilta vapaaehtoisilta edellytetään influenssarokotteen ottamista vuosittain.