Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

OLKAn palvelulinjat

Oiva-tietopalvelu

OLKA-toiminnasta saa tietoa järjestöjen  ja hyvinvointialueen / sairaalan palveluista. Järjestöt ja sairaalan yksiköt/hyvinvointialueen palvelut pitävät OLKA-pisteillä teemapäiviä kertoen toiminnastaan ja palveluistaan.

OLKA-pisteillä on myös esitteitä ja lehtiä, joita voi selailla tai ottaa mukaansa. Teemapäivien ohjelma julkaistaan paikallisilla OLKAn sosiaalisen median kanavilla ja tiedotetaan myös hyvinvointialueen / sairaalan ammattilaisille.

OLKA välittää potilaille ja heidän läheisilleen vertaistukea. Vertaistuki auttaa potilasta sopeutumaan sairauteensa ja vahvistaa omahoitoa. Vertaistuki-tietoa on koottu Terveyskylän Vertaistalo.fi-palveluun. Sivustolla löytyy myös Etsi vertaistukea -hakukone, josta voi löytää itselleen vertaistukea tarjoavan yhdistyksen.

OLKA koordinoi vapaaehtoistoimintaa erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa. Vapaaehtoiset toimivat yleisissä tiloissa, osastoilla, odotustiloissa tai potilashuoneissa vertaistukijoina (Toivo-tukipalvelu) tai muissa vapaaehtoistehtävissä mm. aula-avustajina, juttukavereina, saattohoidon tukihenkilöinä tai leikkikavereina lastenosastoilla (Ilona-palvelu).

Vapaaehtoisen tunnistaa vihreästä liivistä.

Haluatko vapaaehtoiseksi OLKAan?

Toivo-tukipalvelu ja
Ilona-palvelu

Helmi-kehittäjäpalvelu

Helmi-kehittäjäpalvelu tarjoaa tietoa ja tukea ammattilaisille. Kehittäjäpalvelussa toimivilla kokemustoimijalla on oma tai läheisen kokemus sairastumisesta tai vammautumisesta ja heidät on koulutettu tehtäväänsä.

Kehittäjätehtäviä ovat kokemuspuheenvuorot, kokemukseen perustuvat konsultaatiot lisäämään ammattilaisen ymmärrystä potilaan tilanteeseen ja työryhmäjäsenyydet. Toimijat ovat sitoutuneet vaitioloon.

Helmi-kehittäjäpalvelua on kehitetty yhteistyössä Valtakunnallisen OLKA-verkoston ja järjestöjen Kokemustoimintaverkoston kanssa.

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Skip to content