Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Noin neljännesmiljoona kohtaamista: valtakunnallisen OLKA-verkoston vaikuttavuus vuonna 2023

Pääkaupunkiseudun OLKA-toiminnan vapaaehtoisia ja työntekijä Siltasairaalan sisäportailla istuskelemassa ja keskustelemassa.

OLKA-toiminta täytti viime vuonna synnyinalueellaan pääkaupunkiseudulla kymmenen vuotta. Kuluneiden vuosien aikana yksittäisellä alueella toimivasta hankkeesta on jalostunut vakiintunutta toimintaa, joka on levittäytynyt eri puolille Suomea. Vuonna 2023 valtakunnallinen OLKA-verkosto kattoi jo 20 aluetta Suomessa, ja vuodelle 2024 verkostoon saatiin yksi uusi toimija lisää.

Vapaaehtoiset ovat OLKA-toiminnan sydän

Vaikka yksittäinen kohtaaminen voi ihmisen elämässä olla hyvin merkityksellinen, on toisinaan mielenkiintoista tarkastella kokonaiskuvaa ja toiminnan vaikuttavuutta myös isommassa mittakaavassa. Vuonna 2023 valtakunnallisessa OLKA-toiminnassa oli mukana peräti 978 vapaaehtoista eri puolilla Suomea. Nämä vapaaehtoiset antoivat aikaansa vuoden aikana yli 20 000 tunnin verran, tarjoten sairaalan potilaille ja heidän läheisilleen kiireettömiä kohtaamisia. Kohtaamisia näihin tunteihin mahtuukin runsaasti: yli 192 500 kappaletta!

Vapaaehtoisten antama aika ja läsnäolo mahdollistavat muun muassa käytännön avun silloin, kun sairaalan kävijä kaipaa tukea esimerkiksi ilmoittautumisen kanssa. Vapaaehtoisen lämmin hymy ja kuulevat korvat ovat myös omiaan hälventämään potilaan tai läheisen pelkoja silloin, kun vakava sairastuminen huolestuttaa. Olipa kyseessä sitten vertaistukija, aula-avustaja, juttukaveri tai muussa vapaaehtoistehtävässä toimiva ihminen, voi kohtaamisen todellinen vaikuttavuus ulottua pidemmälle ajanjaksolle, kuin toiminnassamme pystymme todentamaankaan. Uskallamme kuitenkin väittää, että välittömiä, positiivisia vaikutuksia näillä tuhansilla kohtaamisilla on varmasti ollut!

Eri yhdistykset ovat toiminnan tärkeä yhteistyökumppani

Vapaaehtoisten lisäksi OLKA-toiminnan keskiössä ovat tietenkin myös yhdistykset. Yhdistyksille OLKA tarjoaa näkyvyyspaikkoja sairaaloissa OLKA-pisteillä, joille toimijat ovat tervetulleita esittelemään toimintaansa. Vuonna 2023 tällaisia teemapäiviä järjestettiin yli 1500, ja yhdistykset raportoivat saavuttaneensa niiden aikana yli 29 000 kohtaamista.

Yhdistysten aikaansaamiin kohtaamisiin sisältyy valtava määrä potilaille, läheisille ja sairaalan henkilöstölle välitettyä tietoa eri järjestöjen tarjoamasta toiminnasta ja tuesta. Moni kohtaaminen on saattanut olla lyhyt tiedonvälitys, mutta usein kuulemme yhdistyksiltä palautteena päivästä myös ilahtuneita kommentteja siitä, että pidempiäkin keskusteluja on käyty. Vaikka sairaalaan ja muihin terveydenhoidon yksiköihin saavutaan usein tiukasti ajanvaraus mielessä, on kävijällä monesti onneksi myös lyhyt hetki aikaa pysähtyä kuulemaan hänelle tärkeistä tukimuodoista.

Työntekijöiden koordinoima toiminta turvaa jatkuvuuden ja laadun

OLKA-pisteillä aikaansa tarjoavat vapaaehtoisten ja yhdistysten lisäksi myös OLKA-verkoston työntekijät. Koordinaattorit ja suunnittelijat ottavat mielellään aikaa sairaalan kävijöille ja kertovat esimerkiksi vertaistuen merkityksellisyydestä ja siitä, mistä sopivaa tukea voisi löytää. Viime vuoden aikana OLKAn työntekijät kohtasivatkin yli 23 000 avun tarvitsijaa omilla alueillaan.

OLKAn työntekijät toimivat paitsi asiakasohjauksessa, myös toimintaa järjestävänä tahona. OLKAn perustehtävänä on tarjota yhdistyksille ja vapaaehtoisille toimintapaikkoja siten, että kaikilla on tasa-arvoinen mahdollisuus osallistua. STEA-rahoituksella pyörivä koordinaatio ja vakinaistunut OLKAn toimintamalli takaavat sairaalassa toteutettavan toiminnan jatkuvuuden ja sen, että sama palvelu toistuu samankaltaisena eri alueilla Suomessa.

Kokonaisuudessaan OLKA-toiminta mahdollisti viime vuonna yli 245 000 kiireetöntä, arvostavaa kohtaamista sairaaloissa ja hyvinvointialueilla ympäri Suomea. Vapaaehtoisten, yhdistysten ja OLKAn työntekijöiden aikaansaamista kohtaamisista muodostuva luku kuvastaa OLKA-toiminnan laajuutta, mutta myös vaikuttavuutta ihmisten hyvinvointiin. Lähes neljännesmiljoona kohtaamista on eittämättä vaikuttanut myönteisesti niin avun tarpeessa olleisiin kuin tukea tarjonneisiin yksilöihin: sekä tuen saaminen että antaminen tuovat hyvää mieltä ja lisäävät hyvinvointia.

Tilastot: Valtakunnallisen OLKA-verkoston OLKA-Q-kysely vuodelta 2023.

Kirjoittanut: Elina Heino, vertaistukipalveluiden suunnittelija, pääkaupunkiseudun OLKA-toiminta, HyTe ry

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content