Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

VESA kulkee OLKAn jalanjäljissä

Kaksi ihmistä keskustelevat penkillä syksyisessä maisemassa. Toisella heistä on kävelysauvat mukana.

OLKA®-mallia hyödynnetään nyt myös vapaaehtoistoiminnan koordinointiin sairaalamaailman ulkopuolella. VESA-toiminta on vapaaehtoistoimintaa espoolaisten senioreiden avuksi. OLKAsta mukaan on napattu hyvät käytännöt sujuvan vapaaehtoistoiminnan järjestämiseksi ja sen vaikutusten todentamiseksi.

Haastattelussa VESA-toiminnan asiantuntija Kati Taipale EJY ry:stä.

Mikä on VESA?  

VESA-toiminta on EJY ry:n koordinoimaa vapaaehtoistoimintaa espoolaisille ikäihmisille. VESA-nimi tulee sanoista vapaaehtoistoimintaa espoolaisten senioreiden avuksi. Toimintaa toteutetaan yhteistyössä EJY ry:n Keikka-avun, Espoon kaupungin vanhusten palveluiden sekä liikunta- ja kulttuuripalveluiden kanssa. Vapaaehtoiset toimivat ikäihmisten tukena kotona ja seniorikeskuksissa. VESA-toiminnan tavoitteena on espoolaisten ikäihmisten ja vapaaehtoisina toimivien toimintakyvyn ylläpitäminen ja vahvistuminen sekä yksinäisyyden väheneminen.  

VESA-toiminta lähti liikkeelle vuonna 2019 EJY ry:n ja Espoon kaupungin vanhusten palveluiden sekä kulttuuri- ja liikuntapalveluiden välisissä työpajoissa, joissa pohdittiin, kuinka espoolaisten ikäihmisten parissa tehtävää vapaaehtoistoimintaa voisi koordinoida yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Työpajoissa nousi esille kolme toivetta: vapaaehtoistoimintaa voitaisiin tehdä näkyväksi ja sen vaikuttavuus voitaisiin osoittaa, vapaaehtoisrekistereitä olisi helpompi hallita ja uusia vapaaehtoisia saataisiin rekrytoitua helpommin, kertoo VESA-toiminnan asiantuntija Kati Taipale. 

EJY ry:llä oli tarjota kaupungin kanssa tehtävään yhteistyöhön kansalaistoiminnan työkalut ja sovellettava OLKA®-malli vapaaehtoistoiminnan koordinointiin. OLKA®-mallia hyödynnettiin VESA-toiminnan suunnittelussa koordinoinnin ja kehittämisen näkökulmasta.  

EJY ry:n Keikka-avussa olikin jo käytössä Clara-toiminnanohjaus- ja asiakasrekisterijärjestelmä, ja se otetaan asteittain käyttöön myös Espoon kaupungin ikääntyneiden palveluissa. Vapaaehtoistehtävistä myös kerätään palautetta systemaattisesti. Viestintää ja tapahtumia toteutetaan yhteistyössä sekä kaupungin että ikääntyneiden parissa toimivien järjestöjen kanssa. OLKAn tapaan VESA-toiminta vie koordinoitua vapaaehtoistoimintaa julkisen sektorin palveluiden pariin. OLKAn vapaaehtoisen polku toimi myös VESA-vapaaehtoisen polun mallina: rekrytointi – valmennus ja perehdytys – vapaaehtoistehtävät – tuki, työnohjaus ja virkistys. 

Miltä VESA näyttää nyt?

VESA-toiminnan piiriin kuuluu tällä hetkellä EJY ry:n Keikka-apu, Espoon kaupungin vanhusten palvelut sekä liikunta- ja kulttuuripalvelut. Toiminnassa tehdään myös yhteistyötä ikääntyneiden parissa toimivien järjestöjen sekä eri oppilaitosten kanssa.

VESA-toiminnassa on mukana noin 300 vapaaehtoista ja useita satoja asiakkaita. Seniorikeskukset ovat koronasta johtuen olleet kiinni, joten siellä vapaaehtoistoiminta on ollut tauolla. Keikka-apu on kuitenkin toiminut myös korona-aikana ja vuonna 2020 tehtiinkin ennätysmäärä, lähes 2000, vapaaehtoistehtävää. Keikka-avun vapaaehtoiset auttavat ikäihmisiä erilaisissa arjen tehtävissä. Vapaaehtoiset toimivat saattaja-apuna erilaisilla lääkäri- ja tutkimuskäynneillä, asiointiapuna kaupassa, apteekissa tai esim. pankissa sekä ulkoiluseurana ja juttuseurana. Vapaaehtoiset auttavat myös digiajan haasteissa ja pienissä kodin aputehtävissä. 

Tulevaisuudessa VESA-verkosto on aktiivinen ikäihmisten parissa toimivien vapaaehtoisten, yhdistysten ja kaupungin yhteistyöfoorumi, joka pystyy tukemaan espoolaisten ikäihmisten hyvinvointia vapaaehtoistoiminnan keinoin. VESA-toiminnalla on mahdollisuus kehittyä valtakunnalliseksi toiminnaksi OLKA-mallin tavoin, uskoo VESAn asiantuntija Kati Taipale. 

Tuotemerkkirekisteröidyn OLKA-toiminnan toisen omistajan edustaja, projektipäällikkö Tarja Nordman HUSista iloitsee, että luotu malli helpottaa muita toimijoita. ”Mielellämme tarjoamme malliamme benchmarkkaus-mielessä arvioitavaksi oman toiminnan kehittämisessä. Kannustan tutustumaan OLKA-toimintaan. Olemme koonneet olkatoiminta.fi-sivuille ydinasiat helposti löydettäviksi.”

Kirjoittajat: Mari Ruutinen, viestijäharjoittelija, VESA-toiminta, EJY ry, Kati Taipale, asiantuntija, VESA-toiminta, EJY ry, Aino Pohjola, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, OLKA, EJY ry ja Tarja Nordman, projektipäällikkö, OLKA, HUS.

VESA-info:  

Seuraa VESAa Facebookissa

VESAn Facebook-sivulta löydät mm. kaikille avoimet ja maksuttomat VESA-webinaarit keväälle 2021. 

Vapaaehtoisten peruskoulutus 

Tervetuloa seuraavaan vapaaehtoisten peruskoulutukseen verkossa 12.4.2021! Ilmoittautuminen 9.4.2021 mennessä (Surveypal)

Jatkuva haku 

Muistathan myös jatkuvan haun eli tule mukaan silloin kun sinulle sopii! Voit ottaa yhteyttä joko lomakkeella (Surveypal) tai suoraan [email protected], p. 050 321 4705.

Lisätietoja VESA-toiminnasta 

Asiantuntija Kati Taipale, [email protected] tai p. 050 321 4705.

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Jaa artikkeli:

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content