Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

OLKA-terveisiä Tampereelta!

Näkymä Tampereen Tammerkoskelle. Keskellä on silta yli kosken, ympärillä punatiilisiä rakennuksia.

Vuosi 2020 on muuttanut maailmassamme paljon. Vaikka vuoteen liittyy paljon negatiivista, se on kuitenkin vuosi, jolloin syntyi paljon uusia ideoita ja toimintatapoja.

Me Tampereella käärimme hihat vuoden alussa OLKA-toiminnan aloittamiseksi Taysin sairaaloissa. Emme tienneet vielä silloin mitä vuosi tuo tullessaan, mutta uuden toiminnan suunnittelu ja ideointi onnistuivat lopulta ketterästi myös etäyhteyksillä.

Halusimme antaa järjestöille mahdollisuuden olla mukana toiminnan kehittämisessä jo ensimmäisistä askelista alkaen. Vuoden aikana järjestimme kaksi järjestötoimijoille suunnattua kehittämiswebinaaria, joiden avulla saimme arvokasta tietoa järjestöjen toiveista sairaalan kanssa tehtävälle yhteistyölle. Pitkin vuotta tapasimme tiiviisti ”OLKA-työnyrkkimme” kanssa ja pohdimme, milloin tulee hetkemme hakea toiminnalle rahoitusta.

Hetki avautui vuoden vaihteessa ja teimme STEA:lle yhteisponnistuksella hankehakemuksen OLKA-toiminnan aloittamiseksi kahden työntekijän voimin. Nämä työntekijät tulisivat tekemään työtä fyysisesti Taysissa tiiviissä yhteistyössä sairaalan OLKA-toiminnasta vastaavan henkilön – ja tietenkin järjestöjen ja vapaaehtoisten – kanssa.

Mikäli rahoitus järjestyy, pyörät lähtevät pyörimään vauhdilla. Keskussairaalan OLKA-piste avataan kevään aikana, Pitkäniemessä syksyn aikana ja Sastamalassa sekä Valkeakoskella ensi vuoden puolella. Sairaalavapaaehtoisten rekrytointi starttaisi heti työntekijöiden aloitettua työnsä. Kokemustoimijoita ryhdyttäisiin rekrytoimaan tämän vuoden loppupuolella.

Parasta kaikessa on kuitenkin valmis OLKA-verkosto ja konsepti, johon on helppo hypätä mukaan. Verkoston ansiosta toiminta voi lähteä helpommin lentoon, kuin jos aloittaisimme kaiken nollasta. Nyt odotamme jännityksellä maaliskuun 18. päivää, kun STEA julkaisee avustusehdotuksensa. Pitäkää meille peukkuja!

Kirjoittajat: Marjut Mclean, palvelukoordinaattori, Tays ja Nina Lindberg, toiminnanjohtaja, Artteli-kumppanuusyhdistys ry

OLKA Tampere on Artteli-kumppanuusyhdistys ry:n ja Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) yhteistyötä.

Artikkelikuva: Tampereen kaupunki, Susanna Lyly. 2009.

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content