Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Vertaistukijat kohtaavat kiireettömästi Päijät-Hämeen keskussairaalassa

”Kiitos tosi paljon, hyvä kun satuitte olemaan paikalla!” huikkaa asiakas Anna Toskalalle ja Ulla Rekolalle lähtiessään. Vertaistukijoina toimivat Anna ja Ulla kohtaavat potilaita ja läheisiä OLKA-pisteellä Päijät-Hämeen keskussairaalan uudessa pääaulassa. Jälleen yksi ihminen on saanut tarvitsemansa avun.

Anna kertoo, että vertaistukikohtaamiset OLKA-pisteellä alkavat useimmiten sattumalta. OLKA-pisteen ohi kulkiessaan ihmiset saattavat huomata Vertaistukija tavattavissa -kyltin ja tulla kysymään, mitä vertaistuki oikein tarkoittaa, tai yhdessä potilasyhdistysten esitetelineitä tutkiessa alkaa jutustelu, joka menee usein syvälliseksikin. ”Parasta on, kun näkee vertaistuettavan silmistä, että hän virkistyy kohtaamisesta ja on saanut jotain, mitä on hakenut”, toteaa Anna.

Sellaista vertaistukijana toimiminen on: vastavuoroista, jolloin antaessaan myös saa. OLKA-pisteellä vertaistukija tapaa monenlaisia ihmisiä erilaisine sairauksineen. Se avartaa vertaistukijan omaakin näkemystä ja muistuttaa siitä, miten sairauden kanssa voi elää hyvää ja tasapainoista elämää. Ulla kertoo, että ihmisten kohtaaminen on vertaistukijana toimimisen kantava voima, mutta oman jaksamisen kannalta tärkeää on myös muiden vertaistukijoiden tapaaminen sekä OLKA-työntekijöiltä saatava tuki.

Päijät-Hämeen keskussairaalassa vertaistukijat toimivat OLKA-pisteen lisäksi syöpätautien poliklinikalla, jossa vertaistukitoiminnalla on pitkät perinteet. OLKA Lahden tavoitteena on laajentaa vertaistuen tarjontaa asteittain myös sairaalan muihin yksiköihin. Toiveissa on, että vertaistuki olisi jossain vaiheessa osa potilaan hoitopolkua. Tarvittaessa OLKA-työntekijät auttavat potilasta, läheistä tai sairaalan henkilöstöä etsimään sopivaa vertaistukea ja ohjaavat Toivo-vertaistukisovelluksen tai Vertaistalo.fi -verkkosivuston käyttöön.

Ulla valmentautui vertaistukijaksi, koska hän toivoo, että hänen oma tarinansa silottaisi muiden sairastuneiden tietä. ”Haluan jakaa kokemukseni ja välittää toivon näkökulmaa. Elämä voi olla oikein hyvää myös sairastumisen jälkeen. Miten monia erilaisia polkuja onkaan avoinna! Saan itsekin voimaa siitä, kun näen, että toisen sopeutumisprosessi etenee”, hän kertoo. Myös Annalla on samankaltainen viesti: ”Haluan olla esimerkkinä siitä, että myös sairastuneella on yhtäläinen ihmisarvo. Uskaltakaa tehdä!”

OLKA LAHTI

  • Lahden OLKA-piste sijaitsee Päijät-Hämeen keskussairaalassa (Keskussairaalankatu 7) 
  • Toiminta sairaalalla alkoi syksyllä 2020
  • OLKA Lahden ajankohtaisia asioita ja tapahtumia voi seurata Facebookissa @OLKALahti ja OLKA Lahden verkkosivuilla https://lahdenlink.fi/olka-toiminta/
  • Lahdessa OLKA toimintaa toteutetaan LINK Lahden järjestökeskus ry:n (lahdenlink.fi) ja Päijät-Soten (paijat-sote.fi) kumppanuustoimintana. OLKA Lahden toimintaa rahoittaa STEA. 

Kirjoittaja: Ulla Silventoinen, OLKA-työntekijä, OLKA Lahti

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content