Vaihtoehtoinen reitti sovellusvertaistukijaksi Toivo-sovellukseen 

Henkilö istumassa lattialla kannettava tietokone ja puhelin edessään.
Kuvalähde: Mikayla Mallek https://unsplash.com/photos/3iT3dnmblGE
Henkilö istumassa lattialla kannettava tietokone ja puhelin edessään.

Miten TOIVO-sovelluksen itseopiskeltava opastusmateriaali sai alkunsa? Miten opastusmateriaali on toteutettu? Kenelle TOIVO-sovelluksen itseopiskeltava opastusmateriaali sopii? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaan tässä kirjoituksessa.  

Miten TOIVO-sovelluksen itseopiskeltava opastusmateriaali sai alkunsa? 

Olin lokakuussa 2022 yhteydessä OLKAan ja kyselin heiltä, olisiko heillä tarvetta tai halua pelillistetylle verkkokurssille esimerkiksi vertaistukijoiden kouluttamiseen. Kävi ilmi, että aiemmin keväällä he olivat puhuneet, miten TOIVO-sovellukseen opastukseen tarvittaisiin helpotusta. Onnekseni OLKA ei ollut vielä vienyt asiaa eteenpäin. Ryhdyin tuumasta toimeen ja tarjouduin ottamaan haasteen vastaan pelipedagogin opintojeni puitteissa. Itse olin aiemmin käynyt vanhan TOIVO-sovelluksen käyttöopastuksen, joten tiesin, mitä mahdollisia ongelmia siinä oli. Tämän kokemuksen ja jo olemassa olevan materiaalin pohjalta suunnittelin uuden itseopiskeltavan opastusmateriaalin. 

Miten opastusmateriaali on toteutettu? 

Uusi TOIVO-sovelluksen itseopiskeltava opastusmateriaali on toteutettu hyödyntäen H5P-tekniikkaa. Tämä saattaa olla tutunnäköistä tekniikkaa nuoremmille vertaistukijoille ja heille, jotka ovat lähivuosina opiskelleet. Useat opettajat suosivat H5P:tä sen helppokäyttöisyyden ja saavutettavuuden vuoksi. H5P:n tavoitteena on tehdä interaktiivisen HTML5-sisällön luomisesta, jakamisesta ja uudelleenkäytöstä helppoa kaikille. Tämän takia päädyimme OLKAn kanssa hyödyntämään kyseistä tekniikkaa TOIVO-sovelluksen opastusmateriaalissa myös. Näin meidän ei tarvinnut miettiä, miten saisimme itseopiskeltavan opastusmateriaalin jaettua vertaistukijoille helposti. Nyt materiaali on aina saavutettavissa helposti myös jo vanhoille sovellusvertaistukijoille, jotka kaipaavat muistin virkistystä. 

TOIVO-sovelluksen itseopiskeltava opastusmateriaali koostuu neljästä diaesityksestä, joiden jokaisen lopussa on pieni tehtävä. Pääset etenemään opastuksessa, vaikka et saisikaan kaikkia kysymyksiä oikein. Jos vastasit johonkin väärin, muista tarkistaa oikea vastaus! Väärät vastaukset eivät myöskään ole este sille, että pääsisit liittymään sovellukseen vertaistukijaksi. Opastusmateriaalin voit käydä läpi niin monta kertaa kuin haluat.  

Kenelle uusi TOIVO-sovelluksen itseopiskeltava opastusmateriaali sopii? 

Itseopiskeltava opastusmateriaali sopii kaikille, joilta löytyy mobiililaite tai tietokone, jolla pääsee internettiin. Opastusmateriaalin pystyy käymään läpi myös näytönlukijan kanssa. Jos osaat selata internettiä ja PowerPoint-esitykset ovat tuttuja, silloin osaat todennäköisesti myös käyttää TOIVO-sovelluksen itseopiskeltavaa opastusmateriaalia. Uusi itseopiskeltava opastusmateriaali ei kuitenkaan korvaa vanhaa TOIVO-sovelluksen käyttöopastusmuotoa. Joten, jos itseopiskelu ei tunnu hyvältä sinulle, ole rohkeasti yhteydessä TOIVOon ja ilmoittaudu mukaan vanhanmalliseen käyttöopastukseen. 

Kuka on Ronja Kaskela? 

  • Pelipedagogiopiskelija Taitotalosta 
  • Pelinkehittäjä ja entinen modisti-vaatetusompelija 
  • Toimii myös vertaistukijana TOIVO-sovelluksessa mm. henkilöille, joilla on Ehlers-Danlos (eds)
  • Neljän kissan orja 
  • ”Mulla on kylmä. Saanko lisää jätskiä?”

Lisätietoja TOIVOsta ja käyttöopastuksista: [email protected] 

Jaa artikkeli:

Skip to content