Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Terveisiä Savonlinnan OLKAsta

Viisi Savonlinnan OLKAn vapaaehtoista vierekkäin

Savonlinnassa tammikuun 2022 alussa startannut OLKA-toiminta on lähtenyt vireästi käyntiin Sosterilla Savonlinnan Seudun Kolomonen ry:n saaman STEA-avustuksen myötä. Ensimmäiset ILONA-sairaalavapaaehtoiset valmennettiin keväällä ennen vilkkainta kesälomakautta. Toimijoiden innostus näkyy OLKA-pisteellä Sosterin uudella Kansalaistorilla.

OLKA-pisteen aukeamisen myötä toukokuun 2022 alussa Sosterin Kansalaistorin OLKA-pisteellä on ollut päivystämässä, esittelemässä toimintaa, viettämässä valtakunnallisia teemapäiviä sekä palvelemassa asiakkaita noin 20 eri yhdistystä, järjestöä sekä ammatillista tahoa. Syksyllä toimijajoukko laajenee. Lisäksi olemme kokeilleet Saimaan Syöpäyhdistyksen sekä Savonlinna Seudun Reumayhdistyksen päivystyspäivien rytmittämistä samaan aikaan päivystävän lääkärin kanssa. Tulokset ovat olleet positiivisia jo lyhyellä aikajänteellä; uusia asiakkaita on ohjautunut avun pariin. Sosterin ammattilaiset näkevät OLKA-pisteen kuukausittaisen teemakalenterin Intran Kerralla-sivustolta ja pystyvät näin vaivattomasti tarjoamaan palveluita asiakkailleen.

ILONA-sairaalavapaaehtoisia valmennettiin Sosterille kahdessa erässä kevätkesällä 2022. Valmennuksiin osallistui 22 henkilöä, joista osa oli jo toiminut vapaaehtoisena mm. saattohoidon tukihenkilönä, asiointiavustajana sekä ystäväpalvelussa. Osalla osallistujista ei ollut lainkaan kokemusta vapaaehtoistoiminnasta, mutta sairaalassa tehtävä vapaaehtoistoiminta oli houkutellut mukaan valmennukseen. Joukossa oli myös vertaistukihenkilökoulutuksen käyneitä henkilöitä sekä alan ammattilaisia. Ihania helmiä kaikki! Maaret Kalliota lainaten: ”Ihminen tarvitsee tunteen siitä, että on osana suuremmassa kontekstissa, voidakseen hyvin ja kokeakseen elämänsä merkityksellisenä.” ”Ihminen on parhaiten paikallaan silloin, kun hän on löytänyt oman ilonsa ja intohimonsa, jossa kehittyminen ja osaaminen on onneksi myös toisille.” Nämä näkökulmat ovat nousseet vahvasti esiin myös vapaaehtoisten kanssa käydyissä keskusteluissa sekä saaduissa palautteissa.

Vapaaehtoistoiminta käynnistyi Sosterilla asteittain ennen kesälomakautta. Osa ILONA-sairaalavapaaehtoisista halusi toimia aula-avustajan tehtävissä läpi kesän. Saattohoidon tukihenkilöt aloittavat vapaaehtoistoiminnan saattohoitoyksikössä elokuun 2022 alussa. Lisäksi on jo kartoitettu Sosterin kuntoutusosaston sekä geriatrisen akuuttiosaston toiveita ja tarpeita.

TOIVO-vertaistukijavalmennuksen valmentajavalmennus alkaa elokuun 2022 lopulla, jonne liityn mielelläni mukaan. Lisäksi Sosterilla toteutetaan syyskuun 2022 alussa HELMI-kehittäjäpalvelun ensimmäinen osio, joka avaa toiminnan kehittämisen. Kokemustoimintaverkoston suunnittelija Jaana Juosila perehdyttää meitä kokemustiedon maailmaan. Kuulemme myös kokemuksia Oulusta sekä kokemustoimijan puheenvuoron. Uusia ILONA-sairaalavapaaehtoisia valmennamme mielellämme loppuvuodesta, mikäli halukkaita ilmoittautuu.

Odotan mielenkiinnolla sekä toiveikkaana uusia kohtaamisia sekä uuden muotoutumista!
Ihanaa elokuuta sinulle!

  • Savonlinnan OLKA-piste sijaitsee Sosterin Kansalaistorilla, Kahvila Huilituvan vieressä, 00-krs., Keskussairaalantie 6, 57120 Savonlinna.
  • Toiminta alkoi tammikuussa 2022.
  • OLKA Savonlinnan ajankohtaisia asioita ja tapahtumia voi seurata Facebookissa OLKA Savonlinna, www.olkasavonlinna.fi sivustolla sekä uutiskirjeen muodossa Sosterin Intrassa ja Kolomosen kuukausipostissa.
  • Savonlinnassa OLKA toimintaa toteutetaan Savonlinnan Seudun Kolomonen ry:n ja Sosterin yhteistyönä. OLKA Savonlinnan toimintaa rahoittaa STEA.

Kirjoittaja: Mirja Turkka, hankekoordinaattori, OLKA Savonlinna, Savonlinnan Seudun Kolomonen ry

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content