Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

OLKAn vapaaehtoiset – mikä heitä motivoi?

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Tanja Varpalahti pk-seudun OLKAn vapaaehtoisten kanssa, istumassa Siltasairaalan sillan rappusilla. Tanja on kuvassa keskellä, vihreässä t-paidassa ja OLKAn työntekijöiden liivi yllään.

Sairaalassa toimivat vapaaehtoiset haluavat tuntea tehtävässään olonsa tarpeellisiksi. Motivaatiota vahvistaa, kun sairaalavapaaehtoiset voivat toimia itselleen tärkeän asian puolesta, omia vahvuuksiaan käyttäen ja yhdessä toisten ihmisten kanssa. Erilaiset kohtaamiset potilaiden ja heidän läheistensä kanssa tuovat vapaaehtoisille merkityksellisyyttä. Sairaalavapaaehtoisten kiireettömyys on sekä inhimillistä että tuo potilaille lisäarvoa.

Sairaalavapaaehtoisuutta ja sen motivaatiotekijöitä Suomessa on tutkittu varsin vähän. Opinnäytetyössä Vapaaehtoisten motivointi OLKA®-sairaalavapaaehtoistoiminnassa selvitettiin kymmenen pääkaupunkiseudun OLKA-toiminnan sairaalavapaaehtoisen näkemyksiä siitä, miksi he vapaaehtoisena toimivat ja minkälaista tukea he toimintaansa tarvitsevat. Opinnäytetyöhön haastateltiin kymmentä eri tehtävissä toimivaa pääkaupunkiseudun OLKA-toiminnan vapaaehtoista (vertaistukijat, aula-avustajat, saattohoidon tukihenkilöt).

VAPAAEHTOISTEN HALU OLLA TARPEELLINEN

Sairaala vapaaehtoistoiminnan ympäristönä voi olla hierarkkinen ja vapaaehtoinen voi kokea olevansa siellä ylimääräinen. Haastateltujen mukaan henkilökunnan pienikin vapaaehtoisten huomioiminen ja positiivinen suhtautuminen vapaaehtoisiin tuo vapaaehtoisille tunteen, että heitä tarvitaan. Tunnetta voidaan vahvistaa lisäämällä sairaaloiden henkilöstön tietoisuutta sairaalavapaaehtoistoiminnasta ja sen merkityksestä potilaille ja heidän läheisilleen sekä henkilökunnalle. Vapaaehtoisten rooli sairaaloissa on toimia henkilöstön rinnalla eikä korvata heidän tekemäänsä työtä. OLKAn työntekijöillä tuleekin olla aktiivinen rooli vapaaehtoistoiminnan tunnettavuuden ja vaikuttavuuden lisäämisessä sairaaloissa.

VAPAAEHTOISTEN HALU OMAEHTOISUUTEEN, KYVYKKYYTEEN JA YHTEYTEEN MUIDEN KANSSA

Richard M. Ryanin ja Edward L. Decin vuonna 1985 julkaiseman itseohjautuvuusteorian (SDT eli Self Determination Theory) mukaan ihmisellä on kolme psykologista perustarvetta, joita hän pyrkii toteuttamaan: autonomia, kyvykkyys ja yhteys muihin ihmisiin. (Ryan & Deci 2000: 68.) Vapaaehtoistoiminta on autonomista eli omaehtoista ja ihmisen motivaatio toimia tulee sisältä päin. Haastateltujen mukaan vapaaehtoistehtävän tulee sopia ihmisen elämäntilanteeseen ja arkeen. Henkilökohtaisia ominaisuuksia sekä osaamista halutaan hyödyntää vapaaehtoisena toimimisessa ja tähän tulee tarjota mahdollisuuksia. Vapaaehtoistoiminnassa kohdatuista haasteellisista tilanteista on selvitty sekä kartutetun kokemuksen että omien ominaisuuksien avulla. Vaikka OLKA-toiminta koettiin pääosin toimijat kokoavana tahona, kaikki vapaaehtoiset eivät yhteisöllisyyttä kaivanneet, vaan heille riitti vapaaehtoisvuoron tekeminen.

VAPAAEHTOISTEN YKSILÖLLINEN TUEN TARVE

Sairaalavapaaehtoisten hyvinvointia tukee heille tarjottu tuki, kuten työnohjaus ja erilaiset virkistykset. Vapaaehtoiset haluavat tehtäväänsä riittävästi perehdytystä ja tarvittaessa koulutusta, mikä lisää osaamisen tunnetta. Opinnäytetyön haastatteluissa tuli ilmi, että tuen tulee olla helposti saatavilla, vaikka vapaaehtoinen ei kokisi sitä tarvitsevansa. Vapaaehtoisten tuen tarve ja luonne on yksilöllistä ja siihen tulisi yksilöllisesti pyrkiä vastaamaan.

MERKITYKSET MUODOSTUVAT KOHTAAMISISSA

Sairaalavapaaehtoisten vuorovaikutus potilaiden ja heidän läheistensä kanssa perustuu yhteisen ymmärryksen ja luottamuksen saavuttamiseen. Opinnäytetyön tulokset osoittivat, että erilaiset vuorovaikutukselliset kohtaamiset ja haasteellisetkin tilanteet tuovat vapaaehtoisille tunteen merkityksellisyydestä.

”Kyllä se varmaan on halu tulla tänne, jos musta on jollekin lohdutusta ja toivoa. On saanut jollekin helpotusta, on kuunnellut. Eihän tarvitse välttämättä, kun et kuuntelee vaan.”

– Sairaalavapaaehtoisen haastattelu 2023.

Kirjoittaja: Tanja Varpalahti, Vanhustyön YAMK, Metropolia Ammattikorkeakoulu, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, pääkaupunkiseudun OLKA-toiminta.

Lähteet:

  • Ryan, Richard M. & Deci, Edward L. 2000. Self-Determination Theory and the Facilitation of Intrinsic Motivation, Social Development, and Well-Being. 2University of Rochester. American Psychologist Copyright 2000 by the American Psychological Association 55 (1). 68–78.
  • Varpalahti, Tanja 2023. Vapaaehtoisten motivointi OLKA®-sairaalavapaaehtoistoiminnassa. Opinnäytetyö. Vanhustyön YAMK-tutkinto. Metropolia.

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Jaa artikkeli:

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content