Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

OLKAn vapaaehtoisena Keski-Suomen sairaala Novassa

Aulaoppaat Salme ja Liisa kertovat tunnelmiaan sairaalavapaaehtoisena toimimisesta pitkän odotuksen jälkeen.

OLKA, mikä ihmeen OLKA? Ehkä olkapää tai OLKA-mummo? -Tällaisia tuli mieleemme, kun ensimmäistä kertaa kuulimme OLKA-toiminnasta reilut pari vuotta sitten. Saimmekin sitten hyvän ja napakan perehdytyksen toiminnasta. Mutta sitten alkoi korona, emmekä ehtineet aloittaa käytännössä aulaoppaina. Viimein, yli vuoden odotuksen jälkeen koitti kuitenkin se päivä, että vapaaehtoistoiminta pääsi käynnistymään uudessa sairaala Novassa! Pääsimmekin tiloihin tutustumaan ja pienen perehtymisen jälkeen varsinaisiin hommiin!

Aulaoppaat Salme ja Liisa.

Millaista sitten on olla aulaoppaana sairaalassa? Uusissa tiloissa toimiminen on innostavaa ja erilaisia ihmisiä tulee tavattua paljon. Itsensä tuntee todella tarpeelliseksi ja avun tarvitsijoita riittää joka päivä. Sairaalaan tullessa monia jännittää ja ovesta sisään astuessa alkaakin heti miettiminen: Mihin menen, missä pitää ilmoittautua, mistä löydän oikean paikan? -Älä hätäile, minä voin auttaa, vastaamme. Ilmoittautuminen tapahtuu automaatilla ja se jo itsessään on osoittautunut haasteelliseksi, siinä tarvitaankin eniten apua. Ja voi sitä kiitosten määrää, kun pystymme lähtemään saattamaan perille asti!

Välillä vapaaehtoinenkin joutuu tosin kaivamaan sairaalan kartan liivin taskustaan ja tarkistaa kohteen oikean sijainnin. Aulaoppailta kysytään monenmoista sairaalaan liittyvää sen eri toiminnoista ja paljon on tullut opittua itsekin. Jos ei osata heti vastata, niin selvitellään ja etsitään yhdessä vastaus. Meidät on otettu tervetulleina vastaan ja aina saamme kysyä henkilökunnalta neuvoa ja lisätietoja. Tämä on sellaista yhteispeliä.

Aulaoppaana kaksi-kolme tuntia menee kuin siivillä ja loistavaksi lopuksi me kaverukset menemme sairaalan kahvilaan vaihtamaan kuulumiset kahvikupin äärelle.

Kirjoittajat: OLKA Jyväskylän vapaaehtoiset Salme ja Liisa sekä vapaaehtoistoiminnan kehittäjä Niina Kankare-Anttila, Keski-Suomen Yhteisöjen tuki ry, Jyväskylä.

Kuvat: Niina Kankare-Anttila

OLKA JYVÄSKYLÄ

  • Jyväskylän OLKA-piste sijaitsee sairaala Novassa (Hoitajantie 3), 1.kerroksessa pääkäytävällä. Lisäksi OLKAlla on toinen piste Kansalaistoiminnankeskus Matarassa (Matarankatu 6).
  • Toiminta alkoi huhtikuussa 2019.
  • OLKA Jyväskylän ajankohtaisia kuulumisia voi seurata Facebookissa OLKA Jyväskylä sekä Instagramissa @olkajyvaskyla
  • Jyväskylässä OLKA toimintaa toteutetaan Keski-Suomen Yhteisöjen tuki ry:n ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin yhteistyönä. OLKA Jyväskylän toimintaa rahoittaa STEA.

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content