Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

OLKA-toiminta sote-keskuksiin Satakunnassa

Rakenneuudistus-hankkeessa aloitettua OLKA-toiminnan jalkauttamista jatkettiin koronatauon jälkeen vuonna 2023 Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa. Hankkeessa syntyi OLKA Satakunta -toimintamalli.

OLKA-toiminnan jalkauttaminen sote-keskuksiin oli osa Satakunnan Tulevaisuuden sote-keskushanketta vuonna 2023. Jalkauttamisen tarkoituksena oli parantaa 3. sektorin palveluiden saavutettavuutta tuomalla ne lähelle ihmisiä koko maakunnassa, vahvistaa varhaisen tuen saamista sekä madaltaa kynnystä hakea tukea ja apua. Hanketyöntekijänä toimi Satakunnan yhteisökeskuksen Mirva Valkama, joka teki kehittämistyötä tukenaan sote-ammattilaisista sekä 3. sektorin ja vapaaehtoisten edustajista koostuva Satakunnan OLKA-verkosto. Verkosto ohjasi, seurasi ja kehitti toimintaa sekä osallistui kansalliseen kehittämistyöhön.

Hankkeessa kehitettiin jo olemassa olevia OLKA-pisteitä, jalkauduttiin sote-keskuksiin tukemaan yksikön OLKA-vastuuhenkilöitä toiminnan käynnistämiseksi, suunniteltiin toiminta vastaamaan yksikön tarpeita ja huolehdittiin tarvittavat materiaalit yksikön käyttöön. Aiemmin perustettujen Euran, Säkylän, Huittisten ja Porin OLKA-pisteiden lisäksi uusia OLKA-pisteitä avattiin vuoden 2023 aikana yhteensä kolme: Raumalle, Harjavaltaan ja Noormarkkuun. Lisäksi Kankaanpään OLKA-piste ja Porin Sote-keskus Lännen Ilona-palvelu käynnistyvät vuoden 2024 alkupuolella. OLKA-toiminnasta viestittiin myös laajasti maakunnan asukkaille, 3. sektorin toimijoille ja hyvinvointialueen henkilöstölle; mm. OLKA Satakunta-uutiskirjeen julkaisu aloitettiin heinäkuussa.

OLKA-toiminta ei ole Satakunnassa enää vain erikoissairaanhoidossa tapahtuvaa toimintaa, vaan näkyy laajasti koko hyvinvointialueen asukkaille. Vuoden aikana oli hieno seurata sekä olemassa olevien, että uusien OLKA-pisteiden vastuuhenkilöiden halua ja innokkuutta oman yksikön OLKA-toiminnan kehittämiseksi ja aloittamiseksi. Myös 3. sektorin kokemukset sote-keskuksiin viedystä OLKA-toiminnasta ja sen tärkeydestä ovat olleet pelkästään positiivisia. 3. sektorin toimijat ovat saaneet laajempaa näkyvyyttä toiminnalleen OLKA-pisteiden esitteiden ja teemapäivien kautta.  

Haasteeksi kehittämisessä koettiin OLKA-pisteiden vastuuhenkilöiden työajan riittävyys toiminnan kehittämiseksi omassa yksikössään. Hyvinvointialueelle siirtyminen on tuonut selkeyttä OLKA-toiminnan koordinointiin, jolla varmistetaan toiminnan laatu ja tasaisuus koko maakunnassa. OLKA-toiminnan jalkauttamisella koko hyvinvointialuetta koskevaksi toiminnaksi lisätään kaikkien asiakkaiden ja sote-ammattilaisten mahdollisuutta saada tietoa 3. sektorin toiminnasta.

OLKA SATAKUNTA

  • Satakunnassa OLKA-toiminta alkanut vuonna 2019 Satasairaalassa
  • Sote-keskusten OLKA-pisteet: Eura, Harjavalta, Huittinen, Noormarkku, Rauma, Säkylä ja Sote-keskus Länsi, Pori
  • OLKA Satakunta -toimintamallia toteutetaan yhteistyössä Satakunnan yhteisökeskuksen ja Satakunnan hyvinvointialueen kesken
  • OLKA Satakunta -toimintamalli Innokylässä: https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/olka-satakunta
  • Satakunnan OLKA-toiminta Facebookissa Sata-OLKA ja Instagramissa @sataolka

Kirjoittaja: Mirva Valkama, järjestökoordinaattori, Satakunnan yhteisökeskus, Pori

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content