Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Näkyvyyspaikkoja, verkostoitumista ja tekemisen iloa – yhteistyössä OLKA Etelä-Karjala ja Etelä-Karjalan Kilpi ry

Etelä-Karjalan Kilpi ry:n vapaaehtoisia esittelemässä yhdistyksen toimintaa OLKA-pisteellä.
Etelä-Karjalan Kilpi ry:n vapaaehtoisia esittelemässä yhdistyksen toimintaa OLKA-pisteellä.

Parhaimmillaan yhdistystoiminta on yhteistä tekemistä, vaikuttamista ja iloa. Yhteistyö Etelä-Karjalan OLKAn ja kilpirauhasyhdistyksen eli Etelä-Karjalan Kilpi ry:n kanssa on sujunut mutkattomasti. Yhdistystoimijoiden yhteisestä tekemisestä paistaa ilo ja kehittämisen halu. Yhdistyksellä on runsaasti järjestettyä toimintaa jäsenilleen. Mutta mitä OLKA on antanut yhdistykselle?

Etelä-Karjalan Kilpi on vuonna 2004 perustettu yhdistys, joka toimii Lappeenrannassa, Imatralla, Savonlinnassa ja Mikkelissä. Toiminnan tarkoituksena on antaa tutkittua ja luotettavaa tietoa ja tukea kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksiin sairastuneille ja heidän läheisilleen.

Yhdistys on ollut yhteistyössä Etelä-Karjalan OLKAn kanssa OLKA-toiminnan aloittamisesta lähtien. Yhdistyksen puheenjohtajan Lea Bruunin mukaan yhdistykset tarvitsevat näkyvyyttä toiminnan tunnettavuuden parantamiseksi, ja siihen teemapäivät ovat antaneet hyvän mahdollisuuden. Yhdistys on ollut säännöllisesti esittelemässä toimintaansa Etelä-Karjalan keskussairaalan pääaulan OLKA-pisteellä ja muissa yhteisissä tapahtumissa. OLKA-toiminnan järjestökahveilla on tavattu muita sote-alan yhdistyksiä ja verkostoitu monien yhdistysten kanssa eri yhteistyön merkeissä, kiittelee yhdistyksen puheenjohtaja. Yhdistys on lisäksi kiertänyt hyvinvointiasemien OLKA-pisteitä esitellen toimintaa ja pitänyt infotapahtumia hyvinvointialueen työntekijöille ja ammattilaisille. Ammattilaisten kanssa tapahtuneet kohtaamiset ovat olleet merkityksellisiä ja vastaanotto hyvin kiinnostunutta.

Yhdistyksen sihteeri Toini Sokkanen on mukana myös OLKA-toiminnassa vapaaehtoisena juttukaverina. Hän vierailee kerran viikossa Etelä-Karjalan keskussairaalan vaativan kuntoutuksen osastolla. Kumpi tuli ensin, yhdistys- vai juttukaveritoiminta? Toini kertoo lähteneensä ensin mukaan OLKAn juttukaveritoimintaan ja siitä hyvinvointialueen järjestämän kokemusasiantuntijavalmennuksen kautta Etelä-Karjalan Kilpi ry:n toimintaan. Aurinkoista ja energistä vapaaehtoista motivoi hyvän tekeminen. Toini kokee tärkeäksi sen, että toiminta on koordinoitua ja tukea on tarvittaessa hyvin saatavilla.  Hänen mukaansa osastolle on aina mukava mennä, siellä odotetaan ja kohtaamiset ovat aina hyvin merkityksellisiä.

Yhdistyksen ja vapaaehtoistoiminnan kautta annettu tuki, tieto ja kohtaamiset lisäävät molempien yhdistystoimijoiden mielestä merkittävästi asiakkaiden hyvinvointia. OLKA osaltaan mahdollistaa toimintapaikan ja luo edellytyksiä tasa-arvoiselle osallistumiselle yhteistyöhön.

OLKA ETELÄ-KARJALA

  • Etelä-Karjalassa OLKA-toimintaa toteutetaan Etelä-Karjalan Yhdistykset ry:n ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueen yhteistyönä. OLKA Etelä-Karjalan toimintaa rahoittaa STEA.
  • Toiminta alkoi hankkeen myötä kokoaikaisesti maaliskuussa 2022.
  • Etelä-Karjalan OLKA-piste sijaitsee Lappeenrannan keskussairaalan pääaulassa (Valto Käkelän katu 1, 53130 Lappeenranta).
  • OLKA Etelä-Karjalan ajankohtaisia asioita ja tapahtumia voi seurata Facebookissa ja Instagramissa nimellä @olkaetelakarjala.

Kirjoittaja: Sari Tammeslehto, projektikoordinaattori, Etelä-Karjalan Yhdistykset ry.

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content