Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Meillä on aikaa

Seinäjoen OLKA-toiminnan vapaaehtoisia. Kuva: Tarja Kulmala.

Kuvittele itsesi sairaalan asiakkaana, jolla on sovittu vastaanottoaika. Olet epävarma, kuinka löydät ajoissa perille oikeaan paikkaan tai sinua jännittää selviytyminen, pystytkö kävelemään pitkiä matkoja sairaalan käytävillä.

Miten toimit, jos et saa apua ystäviltä, jotka lähtevät kanssasi sairaalaan sinua auttamaan tai omaisesi asuvat kaukana? Entä tilanne, jossa diagnoosin saatuasi haluaisit keskustella jonkun saman kokeneen kanssa sairaudestasi?

Kuka auttaisi sinua?

OLKA-toiminnan vapaaehtoiset auttavat ja kuuntelevat Seinäjoen keskussairaalan asiakkaita. Nyt toiminnasta kerrotaan näytelmän keinoin.

Meillä on aikaa -näytelmä perustuu tositarinoihin Seinäjoen keskussairaalan käytäviltä. Tarinoita ovat olleet todistamassa OLKA-toiminnan vapaaehtoiset. He ovat potilaan seurana ja tukena sairaalassa, mutta eivät korvaa hoitohenkilökunnan työtä.

OLKA-koordinaattori Tarja Kulmalan mukaan OLKA-toiminta on auttanut Seinäjoen keskussairaalan arjessa asiakkaita jo kuusi vuotta, ja vuosittaiset asiakaskohtaamiset kohoavat pitkästi yli 20 000. Koskettavia tarinoita on kertynyt paljon.

On hienoa, että Yhteisöjen Yhdistys ry:n hallinnoima Järjestötalon OLKA-toiminta sai Suomen kulttuurisäätiöltä rahoituksen, jonka avulla pystyimme ainutlaatuisella tavalla tuomaan näkyväksi kaiken sen hyvän, mitä vapaaehtoisten ja järjestöjen avulla olemme sairaalassa saaneet aikaan. Meillä on aikaa ei ole vain näytelmä, se on myös kutsu ymmärtämään vapaaehtoistoiminnan ja vertaistuen tärkeys sekä julkisen ja kolmannen sektorin kumppanuus parhaimmillaan.

Näytelmä tempaa katsojan mukaan inhimilliseen matkaan, jossa OLKAn vapaaehtoisilla ei ole kiire. Näytelmässä kohtaamiset vapaaehtoisten ja asiakkaiden välillä luovat kuvan siitä, kuinka merkityksellisiä arjen pienet kohtaamiset ja autetuksi tuleminen voivat olla. Moni asiakas sanoo, ettei olisi sairaalakäynnillä yksin pärjännyt, Tarja Kulmala kertoo.

Jokainen voi auttaa

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen Seinäjoen keskussairaalan isossa auditoriossa toteutetaan helmikuun alussa maksuton näytelmä, jossa kohtaavat OLKA-toiminnan vapaaehtoiset ja sairaalan asiakkaat. Tämän liikuttavan näytelmän, joka avaa ovet sairaalan arkeen, paljastaen inhimilliset ilot ja surut, on käsikirjoittanut ja ohjannut Teatteri Hysterian Juulia Soidinaho. Näyttelijöinä toimivat OLKAn sairaalavapaaehtoiset ja näytelmä on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille.

OLKA-vapaaehtoistoiminnan koordinaattorin Sarita Vihtosen mukaan näytelmän on tarkoitus sykähdyttää sydämiä ja herättää ajatuksia siitä, miten me kaikki voisimme olla arjessamme toisillemme tukena. Sarita toivoo myös, että näytelmän myötä yleisössä heräisi kiinnostus auttamisesta sairaalassa. Meillä on tulossa uusien OLKA sairaalavapaaehtoisten valmennus, johon haetaan auttamiseen motivoituneita henkilöitä. Tarvitsemme myös vertaistukijoita osastoille. OLKAssa oman tai läheisen sairastumisen tai vammautumisen kokemus on sellaista erityisosaamista, josta voi ammentaa toivoa sairaalan asiakkaille.

Kirjoittaja: Tarja Kulmala, OLKA-koordinaattori, OLKA Seinäjoki, Yhteisöjen Yhdistys ry/Sosiaali- ja terveysalan Järjestötalo

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content