Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Lohjan sairaalan OLKA-vapaaehtoiset innokkaasti sitoutuneita etänä

Lohjan sairaalan OLKA-piste sairaalan käytävällä: OLKA-kärry ja esiteteline.

Ennen koronapandemiaa valmennetut Lohjan OLKAn vapaaehtoiset odottavat, että pääsisivät tositoimiin sairaalalle. Vapaaehtoistoiminnan jatkumista valmistellaan kertaamalla vapaaehtoisten tehtäviä ja käymällä läpi sairaalassa tapahtuneita muutoksia.

HUS Lohjan sairaanhoitoalueen OLKA-toiminta aloitettiin vuonna 2018 yhdistysten teemapäivillä sairaalassa. OLKA-toimintaa laajennettiin yhteistyössä Apuomena ry:n Kansalaistoiminnan keskuksen kanssa keväällä 2019 OLKA-vapaaehtoistoiminnalla. OLKAn vapaaehtoisten aula-avustus ehti toimia onnistuneesti maaliskuuhun 2020 asti, kunnes koronapandemia pakotti toiminnan tauolle.

Reilu puolitoista vuotta tauolle jäämisen jälkeen OLKA-vapaaehtoiset eivät ole vieläkään päässeet takaisin tositoimiin sairaalaan Uudellamaalla kesän aikana kiihtyneen pandemiatilanteen vuoksi. Vuonna 2019 ja 2020 valmennetut vapaaehtoiset ovat silti olleet yhtä sinnikkäästi sitoutuneita etänäkin. Lohjan sairaalan ja vapaaehtoistoiminnan järjestön, Apuomena ry:n Kansalaistoiminnan keskuksen, yhteydenpito OLKA-vapaaehtoisten kanssa on jatkunut Teams-tapaamisten ja WhatsApp-viestittelyjen merkeissä. Apuomenan Kansalaistoiminnan keskus tarjoaa asukkaille digineuvontaa sekä etänä että ajanvarauksella. Opittujen digitaitojen harjoittelu onkin tuonut hilpeyttä yhteisiin nettitapaamisiin. Koronatilanteen hetkittäin laantuneina aikoina OLKA-toiminnan koordinaattorit ja vapaaehtoiset ovat voineet tavata ulkotiloissa. Näissä yhteistapaamisissa on riittänyt paljon naurua, ja olemme jakaneet toisillemme pandemian aikana koettuja kokemuksiamme, vertaistukea toisillemme antaen.

Vaikka vapaaehtoisuutta ei ole voinut sairaalassa fyysisesti toteuttaa, ovat Lohjan OLKA-vapaaehtoiset aktiivisesti löytäneet monia muita auttamisen tapoja, kuten esimerkiksi Tekevät Kädet -liikkeessä myyjinä ja avustamassa Lesyn (Lohjan eläinsuojeluyhdistys) kirpputorilla. Vapaaehtoisena on toimittu myös kotikyläyhdistyksissä, urheiluseuroissa ja erinäisissä talkoissa. Vapaaehtoiset ovat myös hienosti osallistuneet kriisipuhelintyöhön.

Potilasyhdistysten teemapäivät ovat olleet lähinnä esillä sosiaalisessa mediassa.

Toiminnan jatkumista fyysisesti sairaalan tiloissa valmistellaan muun muassa kertaamalla vapaaehtoisten eri tehtäviä ja läpikäymällä heidän kanssaan vapaaehtoisten poissaoloaikana sairaalassa tapahtuneita muutoksia, kuten joidenkin vastaanottotilojen siirtymisiä ja sairaalaopastusten päivityksiä.

Sairaalaan saapuvien potilaiden palautteissa toivotaan usein, että OLKAn vapaaehtoiset aula-avustajat olisivat sairaalassa auttamassa ja tukemassa, ja sitä samaa toivoo kovasti myös sairaalan oma henkilökunta.

Tutustu Lohjan sairaalaan (hus.fi)

Tutustu OLKA Lohjan vapaaehtoistoimintaan (apuomena.fi)

Kirjoittajat: Heidi Wennerstrand-Hand, suunnittelija/OLKA-koordinaattori, HUS Lohjan sairaanhoitoalue ja Anja Hovi, OLKA-vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, Apuomena ry/Kansalaistoiminnan keskus, Lohja

OLKA Lohja

  • Lohjan sairaalan OLKA-piste sijaitsee sairaalan pääsisäänkäynnin, sisäänkäynti C-oven ja näytteenottopaikan (HUSLab) aulassa (Sairaalatie 8).
  • Toiminta alkoi elokuussa 2018.
  • OLKA Lohjan ajankohtaisia asioita ja tapahtumia voi seurata Facebookissa nimellä OLKA Lohja.
  • Lohjalla OLKA toimintaa toteutetaan HUS Lohjan sairaanhoitoalueen ja Apuomena ry/Kansalaistoiminnan keskuksen yhteistyönä. OLKA Lohjan toimintaa rahoittaa STEA.

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content