Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Espoo-päivän kohtaamisia vapaaehtoistoiminnan äärellä

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattorit OLKAn messupöydän ääressä.

Pääkaupunkiseudun OLKA-toiminta osallistui Espoo-päivään osana ”Hyvä kiertämään!” Vapaaehtoistoimintaa Espoossa -kampanjaa. Päivän tavoitteena oli kohdata ihmisiä, esitellä sairaalavapaaehtoistoimintaa ja olla näkyvillä, sillä koronaviruspandemian vuoksi vapaaehtoistoimintamme on ollut pitkään tauolla.

Espoo-päivä on vuotuinen kaupunkitapahtuma, joka kerää yhteen paikalliset asukkaat, yritykset, yhdistykset ja muut toimijat. Kaupunki täyttyy päivän aikana maksuttomista ja kaikille avoimista tapahtumista, joihin kaikki ovat tervetulleita asuinpaikkakunnasta riippumatta. Tänä vuonna Espoo-päivää juhlittiin lauantaina 28.8.2021.

”Mikä olisi unelmiesi vapaaehtoistehtävä?” kysyimme Espoo-päivän kävijoiltä.

OLKA-toiminta osallistui tapahtumaan osana Hyvä kiertämään! -kampanjaa, jonka tavoitteena oli esitellä vapaaehtoistoimintaa Espoossa. OLKA-tiimi jalkautui Tapiolaan yhteisteltalle omia vapaaehtoistehtäviään esittelevien järjestökumppaneidensa kanssa. Päivän sää mietitytti kampanjaväkeä, sillä lauantaille oli luvattu sateita, mutta h-hetken lähestyessä ennusteet muuttuivat valoisammiksi. Loppujen lopuksi emme kastuneet, ja loppupäivästä aurinkokin alkoi lämmittää varsin kesäisesti.

OLKA-tiimiä edustivat tapahtumassa vapaaehtoistoiminnan koordinaattorit Aino ja Eetu, jotka esittelivät päivän aikana sairaalavapaaehtoistoimintaa Ainoa-kauppakeskuksen ympäristössä liikkuville ihmisille. Heti tapahtuman alussa huomasimme, että todella moni ohikulkevista ihmisistä oli kiinnostunut vapaaehtoistoiminnasta ja kävimmekin monia mielenkiintoisia keskusteluja päivän aikana.

Pitkästä aikaa esitteet kourassa vapaaehtoistoimintaa esittelemässä!

Osalle OLKA-toiminta oli tuttua entuudestaan, kun taas toiset pääsivät perehtymään aiheeseen ensimmäistä kertaa. Ne, joille OLKA-toiminta oli vieras, osoittivat kiinnostusta sairaalavapaaehtoisuutta kohtaan ja monelle aihe kirvoitti lisäkysymyksiä. Haluttiin muun muassa tietää, millaisia vapaaehtoistehtäviä on tarjolla ja millainen koulutus tehtäviin vaaditaan. Luonnollisesti haluttiin tietää, milloin tehtävässä voi aloittaa.

Valitettavasti koronaviruspandemian vuoksi sairaalavapaaehtoistoiminta on ollut pitkään tauolla pääkaupunkiseudulla, joten emme voineet luvata kenellekään mitään varmaa. Monen huulilta kuultiinkin päivän aikana tokaisu ”kun tämä korona vaan joskus hellittäisi.”

Oli ilo huomata, miten tärkeänä ihmiset pitävät vapaaehtoistoimintaa ja että OLKA-toiminta herättää arvostusta ja kiinnostusta. Ihmisillä on tarve saada auttaa toisia ja siihen pitkä vapaaehtoistoiminnan tauko ei ole tuonut muutoksia.

Kirjoittaja: Eetu Karppanen, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, OLKA Pääkaupunkiseutu

OLKA PÄÄKAUPUNKISEUTU 

  • Pääkaupunkiseudun OLKA-pisteet sijaitsevat Meilahden kolmio- ja tornisairaaloissa, Uudessa lastensairaalassa, Syöpätautien klinikalla sekä Jorvin sairaalassa.
  • Vapaaehtoistoimintaa on lisäksi Espoon sairaalassa, Haartmanin sairaalassa, Kirurgisessa sairaalassa, Malmin sairaalassa, Naistenklinikalla, Peijaksen sairaalassa ja Töölön sairaalassa. 
  • Toiminta alkoi vuonna 2011.
  • OLKA Pääkaupunkiseudun ajankohtaisia asioita ja tapahtumia voi seurata Facebookissa nimellä OLKA Pääkaupunkiseutu, Instagramissa @olkatoiminta ja Twitterissä @OLKAtoiminta.
  • Pääkaupunkiseudulla OLKA-toimintaa toteutetaan EJY ry:n ja HUSin yhteistyönä. OLKA Pääkaupunkiseudun toimintaa rahoittaa STEA.

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content