Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Lahden OLKA on sinnikäs ja luova toimija

Keväisen harmaasta maasta nousee ylös kirkkaankeltaisia leskenlehtiä.

Lahden OLKA-toiminta starttasi vuosi sitten keväällä samoihin aikoihin, kun Suomi meni kiinni. Silloin aloitettiin toiminnan suunnittelu ja syksyllä päästiin avaamaan OLKA-piste ja aloittamaan sairaalaoppaiden toiminta. Vuosi on ollut yhtä vuoristorataa ja koronapandemian hellittämisen odottelua niin kuin kaikilla muillakin.

Suunnitelmia on jouduttu muuttamaan moneen kertaan. Eteenpäin on kuitenkin yritetty luovia tavalla tai toisella. Olemme olleet onnekkaita verrattuna moniin muihin alueisiin, koska olemme pystyneet kuitenkin käynnistämään toimintaa sairaalassa rajoituksista huolimatta. Nyt keväällä maaliskuun alussa jouduimme taipumaan koronapandemian edessä ja vapaaehtoiset laitettiin tauolle. Toivottavasti innokkaat vapaaehtoiset pääsevät pian taas auttamaan sairaalalle.

Jatkuvien muutosten ja rajoitusten edessä on oltava luova. Olemme pyrkineet tavoittamaan yhdistyksiä, sairaalan yksiköitä ja vapaaehtoisia etäyhteyksin. Toivo-vertaistukijavalmennus järjestettiin kokonaan verkossa alkuvuodesta ja siihen osallistui 15 henkilöä.

Tukea ja ideoita valtakunnallisesta verkostosta

Valtakunnallisesta OLKA-verkostosta on saanut hienosti vinkkejä toiminnan kehittämiseen vaikeina aikoina. Otimme mallia Kuopion OLKAsta ja päätimme järjestää yhdistysten teemapäivät OLKA-pisteellä etänä. Yhdistystoimijat eivät siis ole pisteellä kasvokkain kohtaamassa, vaan jaamme materiaalia ja tietoa sähköisellä näytöllä. Nostamme myös yhdistyksen toimintaa esille sairaalassa ja somessa mm. video- ja diaesityksillä sekä blogiteksteillä. Järjestämme myös verkossa yhteistapaamisen sairaalan henkilökunnalle ja potilasyhdistysten edustajille. Tavoitteena on lisätä tietoa potilasyhdistysten toiminnasta ja vertaistuesta niin asiakkaille kuin henkilökunnalle sairaalassa.

Nyt odotamme, että kevät tuo tullessaan kevyempiä tuulia ja pääsisimme vihdoin kohtaamaan ihmisiä kasvokkain. Vaikka toiminta on säästöliekillä, niin täällä ei lannistuta, vaan yhdessä yritetään sinnikkäästi eteenpäin.

Kirjoittajat: Kirsi Hyväri, OLKA-koordinaattori ja Heidi Kirkonpelto, vapaaehtoistoiminnan kehittäjä, LINK Lahden järjestökeskus ry, OLKA Lahti

OLKA Lahti

  • Lahden OLKA-piste sijaitsee Päijät-Hämeen keskussairaalan väliaikaisen pääaulan läheisyydessä.
  • OLKA Lahden ajankohtaisia asioita ja tapahtumia voi seurata Facebookissa nimellä OLKA Lahti.
  • Lahdessa OLKA-toimintaa toteutetaan LINK Lahden Järjestökeskuksen ja Päijät-Soten/Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhteistyönä. OLKA Lahden toimintaa rahoittaa STEA.
  • Seuraa Lahden OLKAn blogia (Lahden LINK ry)

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content