Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Satasairaalan OLKA®-toiminnan ensimmäinen vuosi oli vauhdikas

Vapaaehtoinen on selin kameraan ja hänellä vapaaehtoisen vaaleanvihreä liivi yllään. Liivin selässä lukee "vapaaehtoinen, frivillig". Vapaaehtoinen työntää pyörätuolia, jossa istuu ihminen. Porin OLKAn työntekijä tervehtii heitä lasiseinän läpi. Lasiseinässä on iso OLKAn logo.
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Annemari Hirsimäki toivottaa tervetulleeksi OLKA-pisteelle.

OLKA-piste otettiin käyttöön vuosi sitten kesällä Porin Satasairaalassa. Valmistelu– ja suunnittelutyötä oli sairaalassa tehty jo pitkään ja OLKA onkin suuri lisä Satasairaalan asiakaslähtöisyyden kehittämiseen.  

Satakunnan yhteisökeskuksen vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Annemari Hirsimäki aloitti tehtävässään vuoden 2019 kesällä ja hän sai työparikseen sairaalan palveluneuvoja Sirkku Vainionpään.  Sairaalan ja järjestön välinen yhteistyö käynnistäminen on ollut tiivistä ja toimivaa alusta saakka. – Olemme järjestäneet yhdistysten, seurakuntien sekä sairaalan yksiköiden pitämiä teemapäiviä. Palaute on ollut positiivista ja erilaiset tempaukset ovat tavoittaneet mukavasti väkeä. 

Lähitulevaisuudessa suunnitelmissa on järjestää kolmannen sektorin toimijoille suunnattu opastettu sairaalakierros. ”Toivomme, että pääsemme tiivistämään toimijoiden välistä yhteistyötä ennestään ja tekemään OLKA-toimintaa tutuksi myös niillekin toimijoille, joille yhteistyö sairaalan kanssa ei ole entuudestaan tuttua. Kynnyksen madaltaminen puoliin ja toisiin on meille tärkeä missio. Eri organisaatioiden yhteisestä tekemisestä hyötyvät myös tietoa, tukea ja toivoa tarvitsevat.”

”Vuosi on ollut vauhdikas ja siitä saamme kiittää ennen kaikkea yhteistyökumppaneita sekä lämmintä vastaanottoa. OLKA on myös herättänyt runsaasti kiinnostusta paikallisessa mediassa, jonka ansiosta olemme saaneet näkyvyyttä ja pystyneet tuomaan vapaaehtoistyön ja vertaistukitoiminnan asioita lähelle ihmisiä. Vapaaehtoiseksi ilmoittautuikin ilahduttavan paljon väkeä jo toiminnan startatessa syksyllä 2019.  Vapaaehtoistyön käynnistyminen oli meille kaikille uusi ja opettavainen kokemus. Nyt, vuosi myöhemmin, meitä OLKAlaisia  jo noin 50!”

Toiminnan kehittämisessä on tärkeää hyödyntää luovuutta sekä ottaa rohkeasti käyttöön uudenlaisia toimintatapoja. ”Olemme saaneet ihastella Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden viestintäosaamista, kun he ovat suorittaneet harjoitteluaan OLKAssa. Olemme järjestäneet myös erilaisia tempauksia, kuten sukkakeräyksen Asunnottomien Yön yhteyteen sekä postikorttien kirjoittamista ikäihmisille. Yhteistyössä opiskelijoiden ja vapaaehtoisten kanssa meiltä on syntynyt esimerkiksi muillekin OLKA-alueilla hyödynnetty OLKA-ystäväkirja, jota julkaisemme sosiaalisen median kanavissamme. Keväällä 2020 puhjennut koronapandemia on osaltaan jarruttanut joittenkin toimintojen starttaamista. Toisaalta pysähtyminen on tehnyt myös hyvää ja antanut aikaa toistemme kohtaamiselle sekä yhteiselle virkistäytymiselle esimerkiksi kesäpiknikin muodossa – Kirjurissa tietenkin!”

OLKAn vapaaehtoiset ja työntekijät ovat tehneet yhdessä töitä toiminnan kehittämiseksi siihen suuntaan, josta voimme kertoa nyt ylpeänä myös muille. Syksyn osalta odotamme innolla vertaistukitoiminnan laajempaa jalkauttamista, uusien vapaaehtoisten kouluttamista sekä tekemisen iloa, jonka auttaminen ja yhdessä tekeminen on jo nyt saanut aikaan.  

Teksti: Annemari Hirsimäki / Satakunnan yhteisökeskus, Sirkku Vainionpää / Satasairaala, Mari Viljanen-Peuraniemi / Satasairaala
Kuva: OLKA Pori

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Jaa artikkeli:

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content