Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Oulun OLKAn vapaaehtoiset auttavat potilaita Kelan lomakkeiden kanssa

Kaksi Oulun OLKAn vapaaehtoista auttaa potilasta Kela lomakkeiden kanssa pöydän ääressä.

Oulun OLKA-toiminnan vapaaehtoiset auttavat Oulun yliopistollisen sairaalan Vaativien erityispalvelujen osaamiskeskus Konstissa asiakkaita ja heidän omaisiaan Kelan lomakkeiden täyttämisessä.

Keväällä 2022 OYSin Vaativien erityispalvelujen osaamiskeskus Konstista otettiin yhteyttä Oulun OLKA-toimintaan ja ehdotettiin palaveria uuden vapaaehtoistoiminnan muodon aloittamisesta. Palaverin tuloksena sovimme vapaaehtoistoiminnan aloituksesta Konstissa. Uusi vapaaehtoistoiminta nimettiin yleisnimellä sairaalavapaaehtoinen ja toiminnassa autetaan Konstin asiakkaita tai heidän omaisiaan asiakasta koskevien Kelan lomakkeiden täytössä. Vapaaehtoiset perehdytettiin lomakkeiden täyttämiseen osana Kela sairaalassa-projektia. Perehdytyksessä käytiin läpi millaisia asioita asiakkailta kannattaa tiedustella, jotta lomakkeisiin tulee kirjattua laajasti tarvittavan tuen tarpeesta. Toukokuussa pidetyn perehdytyksen jälkeen uusi vapaaehtoistoiminta alkoi kesäkuussa Konstissa.

Sairaalavapaaehtoiset toimivat Konstissa viikoittain perjantaisin 3 tunnin vuorossa mieluiten pareittain. Vuoroja vapaaehtoiset voivat varata itselleen joustavasti sähköisen vuoronvarausjärjestelmän kautta. Konstin henkilökunta markkinoi toimintaa ja varaa asiakkaille ajan. OLKAn vapaaehtoiset näkevät työhuoneensa lukollisesta OLKA-kaapista varatut vuorot sekä mitä lomakkeita asiakkaille kulloinkin täytetään.

Konstista kerrotaan, että hakemusten täyttövulla voidaan varmistaa, että asiakas saa ainakin haettua hänelle suositeltuja etuuksia ja tukia eikä hakemusten tekeminen ja sen myötä etuuksien ja tukien (esim. terapiat) alkaminen viivästy. Kelan näkökulmasta kerrotaan samoista hyödyistä. Lisäksi sekä Konstin että Kelan yhteyshenkilöt kertovat vapaaehtoisten eli OLKAlaisten tuen olevan asiakkaille arvokasta, koska asiakkaat/vanhemmat ovat monesti kuormittuneita jo omasta arjestaan ja se, että joku on auttamassa jo Konstissa etuuksien hakemisessa, on monille suuri apu. Täytetyt hakemukset voi jättää Konstiin, josta ne skannataan tietoturvallisesti Kelaan, joten hakemusten täyttöprosessin saa hoidettua kerralla loppuun saakka. Tämä on asiakkaille helpotus, kun asia ei jää roikkumaan.

Kuten kaikessa OLKAn vapaaehtoisten toiminnassa, itse tehtävän lisäksi toiminnassa korostuu asiakkaan kiireetön kohtaaminen. Vapaaehtoiset antavat asiakkaille mahdollisuuden purkaa huolia mielestään ja tarjoavat OLKApään, jolla voi hetken kannatella asioita yhdessä.

OLKA Oulu

  • Oulun OLKA-piste sijaitsee Oulun yliopistollisen sairaalan Avohoitotalon aulassa (Kiviharjuntie 9, Oulu)
  • Toiminta alkoi Järjestöt sairaalassa -hankkeen kautta v. 2016, valtakunnalliseen OLKA-verkostoon liittyminen v. 2020
  • Oulun OLKA-toiminnan ajankohtaisia asioita ja tapahtumia voi seurata Facebookissa nimellä OLKA Oulu
  • Oulussa OLKA-toimintaa toteutetaan Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry:n (www.ppsotu.fi) Oulun yliopistollisen sairaalan (www.ppshp.fi) yhteistyönä. Oulun OLKAn toimintaa rahoittaa STEA.

Kirjoittaja: Helena Peussa, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, OLKA Oulu

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content