Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

OLKAn sydän on vahva verkosto

Eriväriset värikkäät lankaniput on asetettu niin, että keskelle muodostuu sydämenmuotoinen aukko.

Vuonna 2020 koronaviruspandemia vaikutti voimakkaasti sairaalavapaaehtoistoimintaan. Vaikutukset jatkuvat edelleen. Haastavista ajoista huolimatta OLKA on onnistunut luomaan uutta.

Koronan vaikutukset ovat yhteiskunnallisesti ja globaalisti merkittäviä. Korona vaikuttaa meihin jokaiseen. Korona on läsnä kaikessa. Sitä ei pääse pakoon. Tuskailun sijaan ohjaamme energiamme katsomaan nykymaailmaa uusien lasien kautta. Miten voimme jatkaa ja kehittää toimintaamme huomioiden uudet realiteetit?

OLKA-toiminnan sydän sykkii vahvasti. Sydän on OLKA-verkosto. Vahvuutemme on, että olemme ryhmä erilaisia ihmisiä. Taustamme ja kokemuksemme voivat olla hyvinkin toisistaan poikkeavia, mutta meillä kaikilla on sama tahtotila. Haluamme tehdä hyvää ja haluamme välittää iloa, toivoa ja tukea arkeen potilaille ja potilaiden läheisille. Seuraamme ja kehitämme toimintaa yhdessä kaikkien parhaaksi.

OLKA-Q kertoo valtakunnallisen OLKA-verkoston vuodesta

Keräämme vuosittain tietoa toiminnastamme eri puolilta Suomea OLKA-Q -kyselyn avulla. Olemme juuri saaneet uunituoreet luvut viime vuodelta. Ilolla voimme todeta, että OLKA-toiminta kattaa miltei koko Suomen. OLKA-paikkakuntia on Suomessa jo 18 ja uusiakin kumppaneita liittyi mukaan viime vuonna. Tästä voit katsoa kaikki OLKA-toimijat.

Vuosi 2020 ravisteli toimintaa. Jouduimme keskeyttämään vapaaehtoistoiminnan sekä potilasjärjestöjen teemapäivät sairaaloiden OLKA-pisteillä toistaiseksi. Viime vuoden OLKA-toimintaa kuvaavat luvut ovat luonnollisesti matalammat kuin vertailuvuonna 2019. Ennen toiminnan keskeytystä ehdittiin kuitenkin tehdä vapaaehtoisvuoroja ja pitää teemapäiviä. Yhteensä kohtaamisia syntyi viime vuonna yli 65 000. Tarkemmat luvut näet tästä alta.

OLKA-paikkakuntia 18 
Uusia OLKA-sitoumuksia 2 
Yhdistyksille järjestettyjä tapaamisia 55 

 
Teemapäiviä 220  
Teemapäivien kohtaamisia 3878  

 
Vapaaehtoisia 350 
Vapaaehtoisvuoroja 1862 
Vapaaehtoistunteja 6360 
Vapaaehtoisten kohtaamisia 48 885 

 
Kohtaamisia yhteensä 65 223 

 

Lähde: OLKA-Q2020 -kysely

Haasteellisesta ajasta huolimatta olemme pystyneet luomaan uutta! Olemme tehostaneet sisäistä ja ulkoista viestintää sekä kehittäneet uusia muotoja kumppaneiden käyttöön ja yhteistyöhön. Tänä vuonna toteutuukin pitkään unelmoitu vertaistukisovelluksen käyttöönotto. Sovellusta pilotoi ensin kymmenisen potilasjärjestöä valmennettuine vertaistukijoineen. Heiltä saadaan palautetta sovelluksen toimivuudesta, minkä jälkeen sovellus on kaikkien käytössä.

summaus vuodelta 2020

Saamme tänä vuonna iloita viime vuonna kylvetyistä siemenistä. Pohjustimme kasvun muokkaamalla maaperää sopivaksi huomioiden muuttuneen maaperän. Yhdessä päätimme, mitä siemeniä istutetaan maahan. Yhdessä viljelimme, kastelimme ja hoidimme. Poimimme rikkaruohot ja yritimme ennakoida mahdollisia kuiva- ja sadekausia. Tämän kaiken mahdollisti vahva verkosto, josta ammensimme eri hetkiin tietoa ja taitoa. Se on OLKAn vahvuus. Nyt olemme muokkaamassa maaperää vuodelle 2021.

Kirjoittaja: Tarja Nordman, projektipäällikkö, OLKA-toiminta

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Jaa artikkeli:

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content