Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Toivo-vertaistukijavalmennus virtuaalisesti—yhteistyön voimaa

Toivo-vertaistukijavalmennuksia on toteutettu myös virtuaalisena jo useamman OLKA-toimijan toteuttamana. Toivo-valmennuksen tavoitteena on, että osallistuja tunnistaa oman valmiutensa vertaistukijana toimimiseen sairaalassa tai yhdistyksessä, osaa kohdata tuettavan ja ymmärtää mitä vertaistuki on ja tuntee toiminnan periaatteet.

OLKA Jyväskylä on ollut mukana toteuttamassa virtuaalivalmennuksia neljä kertaa ja tänä keväänä toteutuu viides kerta. OLKA Jyväskylä on suunnitellut ja toteuttanut näitä valmennuksia yhteistyössä eri OLKA paikkakuntien kanssa (Hyvinkää, Hämeenlinna ja Pirkanmaa) ja näin olemme saaneet tehdä mukavaa ja antoisaa yhteistyötä myös meidän koordinaattoreiden kesken. Lisäksi valmennuksiin on voinut hakea mukaan miltä paikkakunnalta tahansa ja osallistujia on ollut myös sellaisilta paikkakunnilta, joissa ei OLKA-toimintaa ole.

Virtuaalivalmennus koostuu neljästä tapaamisesta Teams-etäyhteyden avulla ja valmennuksen sisältö, tehtävät ja harjoitukset ovat samanlaisia kuin luokkahuonevalmennuksissakin. Osallistujien toivotaan käyttävän tietokonetta, jotta etäyhteys ja kamera toimisivat parhaiten ja lisäksi osallistujien on hyvä varmistaa itselleen rauhallinen, yksityinen tila, jotta ryhmän luotettavuus voidaan taata.

Yhdessä kollegoiden kesken olemme suunnitelleet työnjakoa ja jokainen valmennuksen vetäjä on voinut luoda omasta osuudestaan oman näköisensä ja tuoda mukaan hyväksi havaitsemiaan tapoja mm. ryhmäkeskusteluihin. Näin jokainen valmennus on aina vetäjiensä näköinen, vaikka perusasiat pysyvätkin samoina. Valmennusten suunnittelun ja niihin liittyvien tapaamisten myötä on tutustunut lisää kollegoihin ja on tullut jaettua monenlaisia kokemuksia ja ajatuksia.

Osallistujilta saadun palautteen perusteella virtuaalivalmennukset ovat mahdollistaneet monelle osallistumisen, sillä kaikki eivät syystä tai toisesta voi osallistua paikan päällä toteutettaviin valmennuksiin. Lisäksi osallistujat ovat kokeneet, että virtuaaliosallistuminen vaatii keskittymistä ja sitoutumista ja siksi onkin tärkeää pitää ryhmäkoko kohtuullisen pienenä ja mahdollistaa aikaa keskusteluille ja tutustumiselle. Kiitosta onkin tullut hyvästä ryhmähengestä, välitehtävistä ja vaihtuvista teemoista.

Valmentajana onkin antoisaa saada olla mukana uusien vertaistukijoiden alkutaipaleella ja huomata miten vertaistukitoiminta laajenee, monipuolistuu ja tavoittaa näin yhä useamman avun tarvitsijan.

OLKA JYVÄSKYLÄ

  • OLKA-pisteet sijaitsevat sairaala Novassa ja Kansalaistoiminnankeskus Matarassa
  • Toiminta alkoi keväällä 2019
  • OLKA Jyväskylää voi seurata Facebookissa OLKA Jyväskylä ja Instagramissa olkajyvaskyla
  • Jyväskylässä OLKA toimintaa toteutetaan Keski-Suomen hyvinvointialueen sairaala Novan ja Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n yhteistyönä. Toimintaa rahoittaa STEA.

Kirjoittaja: Niina Kankare-Anttila, vapaaehtoistoiminnan kehittäjä, OLKA Jyväskylä

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content