Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Seinäjoen OLKA-piste: Mukava kun kävittä

Teemapäivää tällä kertaa OLKA-pisteellä oli pitämässä Pirkanmaan Luustoyhdistyksen Etelä-Pohjanmaan paikallisosaston edustajat Leena Mikkonen (vasemmalla) ja Kaija Lähdesmäki (oikealla).

Seinäjoella OLKA-toiminta on aloittanut vuonna 2017 ja OLKA-piste on sijainnut alusta saakka samassa, asiakkaille jo tutuksi tulleessa paikassa Seinäjoen keskussairaalan sisääntuloaulan välittömässä läheisyydessä.

Seinäjoen OLKA-pisteellä on paljon kävijöitä päivittäin. Pisteen välitön sijainti käytävän varrella ja avoin tila ympärillä, takaavat sen, että asiakkaat takuulla huomaavat tärkeän kohtaamispaikan sairaalan tiloissa. Vuosien saatossa asiakkaat sekä sairaalan henkilökunta ovat oppineet tulemaan OLKA-pistettä kohti monenlaisissa asioissa. Pisteeltä haetaan neuvoa ja opastusta sairaalan sisällä liikkumiseen sekä vertaistukea omaan tai läheisen sairauteen. OLKA-pisteeltä löytyvät yhdistysten ajantasaista tietoa erilaisista sairauksista sisältävät kansiot, esitteet sekä lehdet.

Meille on tärkeää, että OLKA-pisteeltä löytyy henkilö, joka kohtaa asiakkaan ja kuulee hänen tarpeensa. Auttaa hetkessä ja tarvittaessa ohjaa eteenpäin yhdistysten tai ammattilaisten tarjoamien palveluiden pariin. Tällä hetkellä OLKA-pisteessä työskentelee päivittäin 4 työntekijää. Seinäjoella on erityistä se, että OLKAsta asiakas voi jo etukäteen ennen sairaalaan tuloa tilata itselleen tarvittaessa saattamisapua tai vertaistukea esim. leikkaukseen mennessä.

Huomioimme erityisesti myös lapset sairaalan arjessa. OLKA-pisteeltä lapset saavat tarroja ja joskus myös karkkia. Isoimpina juhlapyhinä OLKA-piste somistetaan asiakkaita ilahduttamaan teemoihin sopivalla tavalla.

Yhdistysten pitämät teemapäivät tuovat viikkoihin mukavaa vaihtelua ja vertaistuen sekä ajankohtaisen tiedon jakamista. Artikkelin kirjoittamisen aikoihin OLKA-pisteellä oli teemapäivää pitämässä Luustoyhdistyksen paikallisosaston väkeä. Työntekijänä oli mukava kuulla päivän tapahtumista ja siitä, että väkeä oli ollut jälleen mukavasti keskustelemassa ja hakemassa tietoa.

Asiakkaille on tärkeää, että jo sairaalassa ollessa voi välittömästi saada lisää informaatiota ja tukea omaan sairauteen yhdistysten kautta. Vuoden 2022 aikana 101 yhdistysten pitämää teemapäivää toivat OLKA-pisteelle 2155 asiakasta. Työntekijät kohtasivat pisteellä 11 150 asiakasta ja vapaaehtoiset käytävillä sekä vertaistukijat osastoilla 13 612 asiakasta.

Seinäjoen OLKAssa on tärkeää, että niin työntekijät kuin vapaaehtoisetkin kohtaavat jokaisen asiakkaan kiireettä ja kunnioittavasti. Me toimimme hyvänä tiiminä, joukkueena ja OLKA-perheenä, jossa jokaisella on oma merkittävä paikkansa OLKA-toiminnassa ja halu auttaa. Kaikki asiakkaat ovat aina tervetulleita OLKA-pisteelle. Mukava kun kävittä.

OLKA SEINÄJOKI

  • Seinäjoen OLKA-piste sijaitsee keskussairaalan sisääntuloaulan välittömässä läheisyydessä.
  • Toteutetaan kumppanuustoimintana Yhteisöjen Yhdistys ry:n/ Sosiaali- ja terveysalojen Järjestötalon sekä Etelä- Pohjanmaan hyvinvointialueen kanssa.
  • Toiminta aloitettiin kolmivuotisena hankkeena toukokuussa 2017 ja sillä on nyt jatkuva STEAn rahoitus.
  • Seuraa toimintaamme Facebookissa nimellä OLKA Seinäjoki ja Instagramissa nimellä @seinajokiolka

Kirjoittaja: Tarja Kulmala, OLKA-koordinaattori, OLKA Seinäjoki

Tilaa OLKAnen-uutiskirje

Uusimmat

Arkisto

Arkistot

Avainsanat

Skip to content